Rejtély, miért szeretik annyira a gyerekek a mákos tésztát (csak mert finom!), és ez a vonzalom sokszor a későbbiekben is megmarad. A következő recept egy kicsit más, mégis hasonló élményt nyújt.
Hozzávalók: 5 dkg rizsből készült metélt tészta, 2 kávéskanál agar-agar, só, 2 dl víz, 2 evőkanál darált mák, fél evőkanál méz. Baracklekvár.
Elkészítése: A rizstésztát 10 percre beáztatjuk egy fazék vízbe, majd egy csipet sóval ebben a vízben feltesszük főni és kb. 5 percig készre főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és lecsöpögtetjük, majd hozzákeverjük a mákot. Tetszés szerinti formába nyomkodjuk – például egy csészébe vagy egy tejfölös pohárba.
Elkészítjük az agar-agar zselét: 2 dl vízbe vagy belekeverünk 2 teáskanálnyi agar-agar port és lassú tűzön felmelegítjük. Fagyáspróbát végzünk a következő módon: egy kiskanálnyit ebből beteszünk a hűtőszekrénybe, általában ez rövid időn belül megfagy – amennyiben nem akkor még egy kis agar-agar port bele kell keverni. A forró agar-agaros levet hagyjuk kihűlni, de még melegen hozzákeverjük a mézet és ráöntjük a csészében lévő tésztára és hűvös helyen hagyjuk. Amikor megszilárdult (kb. 1 óra múlva már biztosan), egy tányérra tesszük és kiborítjuk. Baracklekvárral kínáljuk.
Kommentek