Fahéj fokhagymával? Ki gondolná, milyen jól megfér egymással ez a két fűszer! Ehhez jön még a kakukkfű, a miszó – mindjárt felsoroljuk, még mi minden van ebben az egzotikus kis gombócban. Pikáns? Markáns? Az ízek tökéletes harmóniája!
Hozzávalók:
Ebből a mennyiségből 100 db falafel lesz. Mivel elkészítése sok munkával jár, kevesebbel nem érdemes kísérleteznünk! Családi ebédre, zsúrra ajánljuk, küldhetünk belőle kóstolót barátainknak, vihetünk másnap belőle uzsonnára.
2 kg csicseriborsó, 1 csésze (2,5 dl) köles, ¾ kg hagyma, teljes kiőrlésű búzaliszt, 1/2 dl shoyu szójaszósz, 1/2 dl Ume ecet - vagy almaecet, egy diónyi barna miszó, (amennyiben nincs miszó, dupla adag szójaszószt használjunk), 3 evőkanál őrölt kakukkfű, l5 gr cayenne bors vagy csípős piros paprika, 1,5 gr bors, 2 ek őrölt fahéj, 10 dkg fokhagyma, 3-4 maréknyi friss, finomra vágott petrezselyem, tengeri só.
Elkészítés:
A csicseriborsót előző este beáztatjuk. Megfőzzük a kölest, hagyjuk kihűlni. A hagymát meghámozunk. A csicseriborsóról leöntjük a levet és húsdarálón, a legfinomabb tárcsán ledaráljuk. (A megduzzadt csicserit nem főzzük, nyersen kell megdarálni!) Ledaráljuk a hagymát és a fokhagymát is. A fűszereket a liszt kivételével összekeverjük, hozzákeverjük a hagymát, a fokhagymát és a többi alkotórészt. Ízlés szerint sózzuk.
A köles ne legyen túl meleg, mert akkor az illó olajok könnyebben elillannak a fűszerekből. Amikor kész van a massza, kóstoljuk meg, és ha szükséges, ízlés szerint még fűszerezhetjük. Annyi lisztet keverjünk hozzá, hogy jó állagú masszát kapjunk, amiből 3-4 cm átmérőjű golyócskákat formálunk és forró olajban, 180 fokon kisütjük.
Megjegyzés:
Leginkább házi kecsappal, mustárral vagy salátával fogyasztjuk. Fotózáshoz párolt almával és hiziki algás sült hagymával tálaltuk, főtt kukoricaszemekkel díszítettük.
Kommentek