Tejsavas erjesztéssel készül, tehát ecet nélkül. Egész télen kiváló vitaminforrás (friss zöldségek híján), és az emésztőrendszer karbantartója. Többféle receptet ismerünk, íme az egyik:
Készülhet fahordóban, műanyag edényben vagy cserépfazékban. Ha nincs elég helyünk, berakhatjuk akár 5 literes üvegekbe is, ha elfogy, folyamatosan készítjük a következőt.
Hozzávalók:
Egy 5 literes üvegbe való adaghoz: 3-4 kg káposzta, egy kis marék kapor (száraz is lehet), 3-4 babérlevél, 10 szem feketebors, 3-4 vékony szeletekre vágott birsalma. 2-3 fej vöröshagyma, só. (Egyes vidékeken hagymát nem, köménymagot viszont tesznek bele.)
Elkészítés:
A káposztát legyaluljuk, a hagymát karikára vágjuk. Ha majd töltött káposztát is akarunk készíteni, egészben is savanyítunk a gyalult között leveleket. Az üveg aljára rakjuk a kaprot, a babérleveleket, a feketeborsot. Erre rakjuk kb. 10-15 cm magasságban az első réteg káposztát. Meghintjük egy csapott kávéskanál sóval, ráteszünk néhány szelet birsalmát, ezt egy maréknyi gyalult káposztával fedjük, majd ököllel óvatosan lenyomkodjuk, amíg kissé tömör és nedves nem lesz. Vigyázzunk, hogy az üveg el ne pattanjon!
Ezt a műveletet addig ismételjük, míg az üveg nyakától kb. 10 cm-re van már a meglehetősen lédús, betömködött káposzta. Egy tisztára mosott 1-2 literes üveget teletöltünk vízzel és ezt helyezzük súlyként az üveg szájába. Szobahőmérsékleten, nyugalmi helyzetben 2-3 hétig érleljük.
Gyógyhatás:
Akár nyersen, akár főve, párolva a savanyított káposzta vitaminbomba, támogatja a bélflórát, méregtelenít, erősíti ellenálló képességünket. Fogyasszuk hetente többször is.
Kommentek