A tápiókagolyók a desszerteket igen dekoratívvá teszik. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják! A tápióka vagy manióka trópusi növény, már a maják is termesztették. Gyökeréből kivont keményítő a föld éhező lakosságának fontos tápláléka. Liszt, pehely, granulátum formában kapható, főzés hatására kocsonyás, pudingszerű lesz, sűrítésre is használják.
Hozzávalók:
1 l szójatej vagy rizstej, 10 dkg tápiókagyöngy, 3 evőkanál nádcukor vagy juharszirup, ízlés szerint színes gyümölcsdarabok, a díszítéshez őrölt fahéj, kókusz.
Elkészítése:
A tejet felforraljuk, a tápiókagyöngyöt hideg vízben tíz percre beáztatjuk. Amikor a tej felforrt, belekeverjük a cukrot, hozzáadjuk a leszűrt tápiókagyöngyöt, azzal együtt 5 percig főzzük – akkor van készen, ha a gyöngyök áttetszővé váltak. Ezután formákba öntve kihűtjük. Ízlés szerint gazdagíthatjuk őrölt fahéjjal, kókusszal, apróra vágott gyümölccsel. Ha kihűlt, a formából kiborítjuk, és gyümölccsel, dzsemmel díszítve tálaljuk.
Kommentek