Gondolkodtam, mi lehet a legfontosabb az ember számára a mostani járványhelyzetben amellett, hogy megfogadja, betartja a hivatalos ajánlásokat, intézkedéseket. Arra jutottam, hogy a stabil testi-lelki szellemi egyensúly a legfontosabb, mert ez alapfeltétele, hogy jól érezzük magunkat a testünkben, legkisebb lakásunkban! Az ideális állapotot táplálkozással segíthetjük, ezenkívül légzéssel, testmozgással. Sok javaslat jöhetne még, mi minden kedvez a jó közérzetnek, de most az emésztésre szűkítem a kört, mert ez alap, amire napi teendőink épülnek.
Ha jól működik az emésztésünk, akkor kedélyünk, közérzetünk is kiegyensúlyozottabb. Jobban megy a napi rutin, könnyebb a kihívásokkal szembenézni. A minap Béky László természetgyógyász arról beszélt egy interjúban, hogy az emésztő traktus és az idegrendszer embriológiai fejlődése egyszerre ment végbe, a kettő összefügg – tapasztaljuk is, hogy a jó emésztés a kiegyensúlyozott idegállapot, jókedély alapja. A kiegyensúlyozott emésztéshez Laci bácsi ajánlja a fermentált ételeket, főként a tejsavas erjesztéssel készült savanyított káposztát; ehhez hozzátenném a többi fermentált zöldséget, valamint a szójababból szintén fermentációval készült miszót és a szójaszószt – ez utóbbiakat bioboltban szerezzük be.
Ajánlom, akár naponta, de legalább hetente 2-3-szor fogyasszunk miszólevest, nyers vagy párolt savanyú káposztát, savanyú káposztából készült levest, főzeléket, vagy igyunk a hordós káposzta levéből egy-egy pohárkával. (Érdekes a német közmondás: "Sauer macht lustig!" – „A savanyú vidámmá tesz!” Most értem, végül is, mire utal: ha jó az ember emésztése, a kedélye is jó.)
A savanyú káposzta készítéséről az alábbi cikkben írtunk:
Egy másik természetes vitaminforrás a friss csíra. Csíráztató edényben, de akár egy tálcán is csíráztathatjuk a bioboltban vásárolt (kezeletlen) csíráztatni való magvakat. Most retekmagot, repcemagot és búzát kaptam, ezeket csíráztatom folyamatosan és fogyasztjuk rendszeresen. A csírából egy-egy csipettel tehetjük szendvicsre, főzelékbe, levesbe, de csak úgy nassolhatjuk is napközben.
Általában a zöldségféle vitamin-, nyomelem- és ásványianyag tartalmán túl értékes rostokat is tartalmaz – amelyek szintén nagyon fontosak az emésztés szempontjából.
A csíráztatásról: https://makronauta.blog.hu/2017/03/14/csiraztassunk_410
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek