Kipróbáltam az aszalást. A sütőpapírral bélelt tepsibe vékonyra vágott banánkarikákat, almaszeleteket tettem és sajtvágóval szeletelt hokkaido tököt és zellert – így lehet a keményebb terméseket szépen 1-2 milliméter vastagságúra vágni. Igazság szerint csipszet akartam készíteni, de ehhez valószínűleg speciális sütő kell, mert nem keményedtek csipsszé a szeletek, viszont így is finomak lettek. A nyershez képest izgalmasabb – dúsabb, melegebb, édesebb – ízzel. Igaz, a zeller inkább kesernyés. El lehet készíteni, ugyanígy a répát és a krumplit is. Ezeknek kb. 15 perc elég 180 fokon – közben nézni kell, nehogy odaégjenek.
A jól bevált sült tök is hokkaido tökből készült, amit a boltban japán tökként árulnak. Nagyon finom! Ennek sem kell sok, 10-15 perc alatt, hamar puhul, nem úgy, mint a hagyományos sütőtök vagy a sonkatök. ellenőrzésként szúrjunk bele villát és ha puha, kivehetjük a sütőből.
*Petőfi verse jutott eszembe, amikor bekapcsoltam a sütőt, benne a tepsi sütőtökkel. E vers első két versszakát tanultuk másodikban, sőt amikor a bátyám tanulta, már akkor megtetszett és meg is jegyeztem:
"Itt van az ősz, itt van ujra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.
Kiülök a dombtetőre,
Innen nézek szerteszét,
S hallgatom a fák lehulló
Levelének lágy neszét."
a teljes vers itt található:
http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/petofi/ittvanaz.htm
Fotók: Szepesi Dóra
Kommentek