A Gundelben, Mina Dobic főzőbemutatóján készítettünk miszólevest, és nagyon tetszett, hogy a karfiol egészben főtt benne. Ez nagyon finom, intenzív ízt adott a levesnek. Akár naponta, de legalább hetente kétszer ehetnénk miszólevest, változatosan összeállítva: a miszót is váltogathatjuk (hatshomiszó, rizsmiszó, árpamiszó) a zöldségeket is. A lényeg, hogy mindig legyen benne gyökérzöldség, zöldségszár, gumó, levél, az évszaknak megfelelően. Tavasszal tehetünk bele tofut is. A rizstészta illik hozzá.
Hozzávalók 6-8 tányérra: 1 kisebb fej karfiol, egészben, 1 hagyma, sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, rizstészta, 10 cm darab Wakame alga, tengeri só. Amikor kész a leves, akkor adjuk hozzá a miszót, személyenként 1 kávéskanálnyi árpamiszó.
Elkészítése: A zöldségeket megtisztítjuk, a karfiolt egészben hagyjuk, a többit karikákra vagy kockákra vágjuk és 2 liter vízzel föleresztve az algával és egy csipet tengeri sóval együtt föltesszük főni. Amikor már puha a zöldség, de még nem főtt túl, eloltjuk a gázt, és ha már nem tűzforró, belekeverjük a miszót, a teljes adagba és külön a tányérokba is belekeverhetünk. A tésztát külön főzzük meg, nagyon röviden, a rizstészta 1-2 perc alatt készen van.
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek