Kétségtelen, a nyár egyik legízletesebb étele a krumplis galuska friss fejes salátával, uborkasalátával vagy kovászos uborkával. Régi recept, érdemes felújítani.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg újkrumpli, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 2 tojás, liszt, fejes saláta vagy kovászos uborka.
Elkészítése:
A krumplit megtisztítjuk, azaz a héját lekaparjuk, majd megmossuk, kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Amíg a krumpli fő, elkészítjük a pirított hagymát és a galuskát: a vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk és forró olajban egy nagy lábosban aranybarnára pirítjuk, félretesszük. Ezután elkészítjük a galuskát is. Egy fazékba vizet forralunk, ebbe fogjuk beleszaggatni a következőképpen készített galuskatésztát: a két tojást egy tálba felütjük, majd lisztet és vizet keverünk hozzá, annyit, hogy egy kissé lágy tésztát kapjunk. (Ha szükséges, vízzel hígíthatjuk vagy liszttel sűríthetjük.) A tésztát a forrásban lévő vízbe szaggatjuk. (Lehet deszkáról késsel, de jobban járunk, ha galuskaszaggatóval dolgozunk.) Amikor a galuskák feljöttek a víz színére, leszűrjük. A megfőtt krumplit is leszűrjük, és a galuskával együtt beletesszük a lábosba, amiben a pirított hagyma van, közepes lángon átforgatjuk benne, majd ízlés szerint sózzuk.
Jól illik hozzá a friss fejes saláta, az uborkasaláta vagy a kovászos uborka.
A kovászos uborka eltevése az alábbi posztban található:
https://makronauta.blog.hu/2011/06/30/savanyitas_termeszetesen
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek