Szintén az otthon található alapanyagok jegyében készül, mint a reneszánsz süti.
Hozzávalók: Kalács, zsemle vagy fehérkenyér, lehet friss vagy kissé szikkadt is. Szilvalekvár vagy másfajta gyümölcsíz, tej, tojás. Ízlés szerint fahéj, porcukor.
Elkészítése: A kalácsot vagy kenyeret felszeleteljük, megkenjük lekvárral és szendvics szerűen összeillesztjük. Egy tálba beleöntjük a tejet, annyit, hogy jól be tudjuk áztatni egy rövid ideig a már kész dupla szeleteket, majd ezután egy másik tálkában felverjük a tojást, és ebben mindkét oldalával megforgatjuk a tejben ázott darabokat. Ezután serpenyőben forró olajban mindkét oldalát kisütjük, fahéjjal kevert porcukorral megszórjuk és tálaljuk.
Figyelem! Ha nem túl szikkadt a kalács vagy a kenyér, akkor ne áztassuk tejbe, mert szétmállik, hanem készítsünk egy palacsintatészta szerű masszát és abban forgassuk meg, majd mindkét oldalát süssük ki forró olajban.
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek