Hagyományos piskótatészta egy kis reformmal: a liszt fele teljes kiőrlésű. Így egy kicsit sötétebb színű és sűrűbb lesz a piskótánk, az íze pedig telítettebb. Egyszer egy kisgyerek vendégem azt mondta a tortán lévő mandulaforgácsra, hogy olyan, mint az ostya a templomban. A gyerekek formaérzéke nem ismer határokat! Mindenesetre, a torta mennyei!
Hozzávalók a piskótához: 6 tojás, 6 kanál kristálycukor, 6 kanál liszt. Ebből a mennyiségből kb. 10-12 szelet tortát kapunk.
Elkészítése: A lisztet kiadósabban mérjük, mivel a cukor nehezebb, tehát így lesz a cukor és a liszt kb. azonos mennyiségű. A sütőt előmelegítjük, közben kimérjük az anyagokat és előkészítjük a tortaformát vagy tepsit a sütőpapírral kibéleljük, méretre vágjuk, az oldalakat vékonyan beolajozzuk (vajazzuk) és liszttel szórjuk. Ha nincs tortaformánk, megteszi egy 3 literes lábos is, erre az alapanyag mennyiségre megfelelő a mérete.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habüstbe vagy mély porcelántálba tesszük, a sárgákat egy csészébe. A habot felverjük, utána adjuk hozzá kanalanként a cukrot, amellyel még továbbverjük, fényes és kemény habot kapunk. Ezután egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, ezekkel együtt még vagy 5 percet verjük. Végül lassan adagolva hozzáadjuk a lisztet, de ezzel már nem verjük, hanem csak könnyedén elkeverjük egy fakanállal. Ezt a tésztát beleöntjük a tortaformába, a tetejét elsimítjuk. Egyenletes, középhőmérsékletű tűznél sütjük kb. 30 percig. Ha nagyobb tömegű a masszánk, akkor 40-50 percig is sülhet. A sütő ajtaját 10 percig ne nyissuk ki, mert a tészta könnyen összeesik. Próbatűvel megszúrjuk a közepét, és ha ez száraz, akkor van készen a piskóta. A kész tészta tapintása rugalmas, nem horpad be a teteje. Ha sütés közben a teteje erősen barnul, tegyünk egy papírt rá. Amikor a tortát kivettük a sütőből, még egy pár percig hagyjuk szikkadni, azután éles késsel körülvágjuk az oldalát, gyengén lisztezett deszkára borítjuk és a papírt lehúzzuk a tetejéről. Kihűlés után vágjuk fel. Ez a piskóta sokféle torta és piskótatekercs alapja lehet.
A krém készítése: 5 dkg nádcukor, 20 dkg fekete csoki, 2 dl tejszín, 20 dkg vaj, egy kevés mandulaforgács a díszítéshez.
Az anyagokat egy lábosban összekeverjük és lassú tűznél állandó kevergetés mellett felfőzzük, majd a tűzről levéve hagyjuk, hogy hűljön ki. Ezután megkenjük a tortát és a tetejét mandulaforgáccsal megszórjuk. Kókuszreszelékkel is jöhet!
Kommentek