Egy kedves olvasónk kérdezte, hogyan tartalékolhatna retket télire, mivel idén nagyon sok termett. Miután nem nagy mennyiséget fogyasztunk belőle, javasoljuk, hogy kisméretű cseréphordóba vagy csatos befőttesüvegbe tegyük el.
Hozzávalók: 1 db 2 literes üveg, 1200 gramm retek, 2 savanyú alma (kihagyható), 2 hagyma, 1 teáskanál koriander, 2 evőkanál tejsavó vagy tejsavas erjedéssel készült savanyúság leve (pl. kovászos uborka leve), 20-30 gramm tengeri só.
A munka menete: Kimérjük a sót és belekeverjük a koriandert. A hagymát meghámozzuk, karikára vágjuk, az almát megmossuk, kisebb szeletekre vágjuk. A retket meghámozzuk, felszeleteljük vagy durvára reszeljük. Egy réteget belenyomkodunk az üvegbe, (de nem túl erősen, úgy, hogy a retket ne nyomjuk szét). A következő réteghez a hagyma, az alma, a fűszerek és a tejsavó egy részét hozzáadjuk, majd megint egy retek réteg következik, aztán újra a többi hozzávaló, egészen addig, amíg az edény 4/5 részéig tele nem lesz. A retek nem sok levet ereszt, ezért töltsünk utána forralt vizet, amíg a retket befedi. Ezután becsatoljuk az üveget és eltesszük a sötét, hűvösebb helyre.
Erjesztés: kb. 18-20 ˚C-n, 2-3 napig.
Savanyítás: 18 ˚C-n 8, legfeljebb 10 napig.
Érlelés: 0-10 ˚C-n, legalább 4-6 hétig.
A recept répára és más gyökeres zöldségekre is érvényes, ízlés szerint egyéb savanyúsághoz használt fűszert is lehet bele tenni.
Retek eltevése télire
2013.07.09. 05:40
A bejegyzés trackback címe:
https://makronauta.blog.hu/api/trackback/id/tr805363632
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.
Kommentek