Mi volt előbb? A tyúk vagy a tojás? Amíg ezeken a kérdéseken merengünk, nézzük, mi is ez a kompakt élelmiszer, amiben minden létfontosságú anyag megtalálható. Minden benne van, ami az élethez kell, persze, hiszen a tojás egy sűrített életlehetőség, élőlény lesz belőle, madár, csirke… A táplálkozással foglalkozók szemlélete többször is változott a tojás fogyasztásával kapcsolatban. Tény, hogy ha fogyasztunk tojást, - mert nem vagyunk rá allergiásak, ízlik és elveinkkel sem ellenkezik -, érdemes kapirgáló tyúk tojását beszerezni és nem olyat, ami tömegtermelésből származik.
Ásványi anyagforrás: a tojásfehérje fontosabb ásványi komponensei a kén, a kálium, a nátrium, melyeket a foszfor, kalcium és magnézium követ, míg vas csak nyomokban található benne. A cink kizárólag, a vas szinte csak a sárgájában fordul elő.
A tojásban szinte az összes vitamint megtaláljuk, kivéve a C-vitamint. A tojásfehérjében található nagyobb mennyiségben B2-vitamin és a niacin, a többi vízoldékony mindkét fő komponensben föllelhető, míg a zsírban oldódók, - az A, D, E - csak a sárgájában.
Egy időben a tojást veszélyes koleszterinbombának kiáltották ki – igen ám, de koleszterinre a szervezet normális működéséhez szükség van, például az epesavak ürülését segíti. A mérce itt is ugyanaz, mint bármi más táplálék esetében: a tojásfogyasztásban is a minőséget helyezzük a mennyiség elé. (Ehhez a cikkhez illusztrációnak egy "ikertojást" sikerült lencsevégre kapni.)
Húsvétkor az új élet szimbólumaként kerül az asztalra, és a locsolkodókat váró lányok kosarába. Gyönyörködjünk a tojás formai szépségében, élvezzük az ízét - fogyasszuk változatosan és mértékkel!
(Ajánlott olvasmány: http://makronauta.blog.hu/2012/03/09/a_tojas_frigidde_tesz)
Kommentek