Kíváncsian várom, mi lesz az idei országtorta. A tavalyi köleses túrós, sárgabarackos nagyon ízlett, tetszett, hogy kölesből van. Inspirált, hogy elkészítsem reform változatát: a köles és a barack maradt, a túró helyett viszont tofut tettem bele, az könnyebben emészthető és a tejtermékekre érzékenyek is fogyaszthatják. Elkészítési módja sokkalta egyszerűbb, mint az eredeti tortáé, mivel hasonló süteményeket évek óta gyakran csinálunk, könnyen és gyorsan megvan.
Hozzávalók:
A tésztához: 20 dkg köles, 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt vagy zabkorpa, 2 evőkanál frissen őrölt lenmag, 2-3 evőkanál méz, 1 dl napraforgóolaj, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só, és annyi folyadék (tej, rizstej vagy víz) amennyi egy kellemesen formázható állagú tészta összeállításához kell.
A töltelékhez: 40 dkg tofu, 2 evőkanál méz, egy fél citrom leve – ha szükséges, egy kis víz.
Elkészítése:
Először a tésztát készítjük el: A kölest meleg vízben átmosunk, kétszeres vízben egy pici sóval megfőzünk. Amíg kihűl, előkészítünk a többi száraz adalékot és a főtt kölessel ezeket összegyúrjuk, hozzáadunk a zsiradékot, a folyadékot.
Előkészítünk egy tepsit, sütőpapírt teszünk bele (nem szükséges kiolajozni). Ebbe kb. 2 cm vastagon kézzel elegyengetjük a kölestésztát és közepes lángon ½ óráig sütjük. Fogpiszkálóval sütéspróbát végzünk, úgy, hogy beleszúrjuk a kis fapálcikát, és ha nem tapad már rá a tészta, akkor készen van.
A töltelék: A tofut szétmorzsoljuk és belekeverjük a mézet, a citromlevet – ha száraznak találjuk, teszünk bele egy kis vizet, és botmixerrel krémesre pürésítjük. Ha készen van, rátesszük a köles alapra és tíz percig közepes lángon sütjük.
Tálalás:
Amikor kihűlt, házi baracklekvárral kínáljuk – nyers barackszeletekkel díszítjük. Szilvalekváros változata is finom.
Kommentek