Kedvenc levesem a rántott leves, más nevén köménymagos leves. Minden nép főzőművészetében találjuk ehhez hasonló egyszerű ételt. Hidegebb égövi pásztornépek például a teájukba tesznek állati zsiradékot, hogy jobban melegítsen, így a növényi forrázat levesszerű lesz. Azt is hallottam, hogy a hosszabb ideig családjuktól távol élők nagyobb adagban készen vittek magukkal rántást, és abból főztek levest több napon.
Hozzávalók:
Egy kis „rántás”, azaz olaj és liszt, meg némi fűszer és persze víz kell hozzá. Meg amivel gazdagítjuk!
1 evőkanál teljesőrlésű búzaliszt, 1 evőkanál napraforgóolaj, 1 mokkáskanálnyi frissen őrölt kömény, 1 hagyma, késhegynyi őrölt csemegepaprika, néhány szál petrezselyem zöldje, szára, egy kevés só.
A gazdagításhoz ezekből választhatunk: hagymaszeletek, zúzott fokhagyma, friss zöldpetrezselyem, friss kapor, jégsaláta, friss csírák, savanyú káposzta leve, kovászos uborka leve, egy kevés almaecet, egy kanál tejföl.
Elkészítés:
A forró olajba beletesszük a lisztet és fakanállal kavargatva zsemleszínű rántást készítünk. Ezután beletesszük az őrölt köményt és ezzel is pirítjuk, hogy az illóolaj felszabaduljon, majd beletesszük a vékonyra szeletelt hagymát, a zöldpetrezselymet, és egy-két percig pirítjuk benne. A pirospaprikát ezután szórjuk bele összekeverjük, majd feleresztjük vízzel, sózzuk és lassú tűzön 15 percig főzzük. Amikor készen van, leszűrjük. (Aki szereti, megeheti a benne főtt hagymát és petrezselymet).
Tálaláskor gazdagítjuk, a fenti zöldségekből választunk. Szívesen teszek bele nyers hagymát, fokhagymát. Télen jöhet a savanyú káposzta leve, tavasszal a csírák, nyáron kovászos uborkalé és bármikor a jégsaláta: megmosok 1-2 levelet és beletépkedem. Ha már majdnem olyan sűrű, mint egy főzelék, akkor megeszem. Finoman roppannak benne a friss zöldségek.
Kommentek