Erre a desszertre bármikor vevő vagyok! Elkészítése egyszerű, mint a karikacsapás, és teljesen természetes alapanyagokból készül. A fárasztó bevásárlással sem kell törődni, hiszen otthon mindig van alma, szilvalekvár és dió, nem? (Legyen!)
Hozzávalók 4 személyre:
4 db alma, 8 kanálnyi szilvalekvár, 8 gerezd dió (ez annyira finom, hogy nyugodtan készíthetünk dupla vagy tripla adagot – hidegen is a legjobb édesség!)
Elkészítés:
Az almákat kettévágom vagy levágom a „kalapját” és kivájom a közepét. Az üregeket megtöltöm szilvalekvárral, a tetejébe egy gerezd diót teszek.
Az így elkészített almákat beteszem egy jénaiba és a sütőben közepes lángon sütöm addig, amíg az alma barnulni, a dió pirulni kezd. Általában meg is reped az alma vagy ráncosodik.
Gyógyhatás:
Mivel ez az édesség nem tartalmaz fehércukrot, csak természetes gyümölcscukrot, ezért kiegyensúlyozottabb, nem terheli meg a hasnyálmirigyet és az idegrendszert sem. Cukorbetegek is fogyaszthatják, liszt- és tejcukor-tejfehérje érzékenyek szintén, mivel sem gabona, sem tej nincs ebben a különlegesen finom természetes desszertben.
Mese
A lekvár és az alma összesül, ízesül (vers most: „alma halma / szilva puszilva”), mint egy öreg házaspár, akik megvalósították a harmóniát. És mindennek a tetejébe az egészet megkoronázva, ott a diógerezd, mint egy agy. Ezt add össze! Mio Dio! Istenem, ez isteni! S mint ilyen, vannak variációi: még több meglepetés éri a nassolót, ha egy kis mazsolás főtt kölest töm az almába, aztán jön a szilvalekvár és úgy a dió. Lekvár helyett marcipánnal is kipróbálhatod – fenséges!
Kommentek