Testi-lelki felkészülés az ünnepekre, egy kis szertartás minden reggel! Napközben ehetsz bármit, persze a legjobb, kíméletes reformkosztot fogyasztani. Ha ma, október 28-án előkészítjük, november 4-én megkezdjük, éppen december 22-én fejezzük be (aki néhány nappal később fog bele, a szentesti vacsorát már ő is a sikeresen befejezett rizskúra tudatában költheti el.) Én már többször végigcsináltam és nagyon jól éreztem magam közben és utána is.
Hatása
Nagyon kellemes nyugtató, tisztító, emésztést serkentő, vízhajtó hatása van, már néhány nap után könnyebbnek, rugalmasabbnak, élénkebbnek érzi magát az ember. A téli időszak ideális kúrája, akár többször is elvégezhető, csak egy kis mindennapi odafigyelést igényel. Reggelente egy kevés plusz időt kell rá szánni, de nem több, mint egy bármilyen reggeli elkészítése (5-10 perc)
Előkészület és a kúra menete
Készítsünk elő hét darab kis kompótos tálkát vagy 1-2 deciliteres befőttes üveget, vagy poharat, csészécskét, meg egy tálcát, amire ezek ráférnek. Az üvegeket legjobb, ha beszámozzuk, úgy, hogy mindegyikre ráragasztunk egy címkét, amire ráírjuk, hogy 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7. Az első napon az első számú üvegbe beleteszünk 2 evőkanál nyers, száraz barnarizst, alaposan átmossuk, leöblítjük, majd hagyunk benne annyi vizet, hogy a rizst ellepje. Az üvegre tanácsos egy kis kartonlapot fedőként tenni, vagy lehet a befőttesüveg kupakját is – de nem kell rácsavarni, hanem csak ráhelyezni. (Különben, ha biztonságos helyen tároljuk, lefedni sem föltétlenül kell.)
A rizses üvegcsét betesszük a hideg spájzba egy polcra vagy a hűtőszekrénybe. Másnap megtöltjük a 2. üveget 2 evőkanál rizzsel, leöblítjük az előző napit is és az újat is, majd öntünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és a tálcán betesszük a polcra. Harmadnapon ugyanígy járunk el, megtöltünk egy harmadik üvegcsét 2 evőkanál rizzsel, leöblítjük, vizet töltünk hozzá és az előző üvegekben lévő rizst is leöblítjük, majd friss vízzel feleresztjük. Ez így megy hét napig.
A nyolcadik napon az első számú üveg tartalmát leöblítjük és egy kis lábasban takaréklángon feltesszük a gázra főni. Közben a kiürült üvegcsét megtöltjük a szokásos adag rizzsel, leöblítjük és a többi üveg tartalmát is felfrissítjük vízzel. Közben figyeljünk rá, nehogy odaégjen a gázra feltett rizsünk! Kb. 5-7 perc alatt puhára fő, a hét napos áztatástól nincsen szükség sok időre, hogy megpuhuljon – ekkor, ha egy kicsit kihűlt, kiskanállal lassan, alaposan megrágva elfogyasztjuk. Nagyon finom, szinte édes ízű. Próbáljuk szemenként csendben elfogyasztani, minden zavaró körülmény nélkül, és közben gondoljunk rá, hogy ez az eledel sejtről-sejtre megújítja szervezetünket, tisztít, kisöpör minden betegséget és feltölti friss éltető erőkkel.
Megjegyzés
A kúrát jó úgy időzíteni, hogy közben nem utazunk el sehova, mert körülményes vinni magunkkal az üvegeket – ha mégis kimaradna egy-egy nap, akkor a kimaradt nap rizsadagját ne használjuk fel, hanem csak a következőt. Jó ötlet megkérni egy családtagot, hogy a soron következő adagot fogyassza el és gondozza többi rizseinket rendesen!
Remélem, érthetően írtam le! Természetesen a naponta kiürülő üvegeket feltöltjük 2 evőkanál rizzsel, és előkészítjük a hétnapos áztatásra – és mindig azt a rizst főzzük és fogyasztjuk, amelyik már hét napot ázott. Az alapos mindennapi öblögetés meg a hideg helyen tárolás azért szükséges, mert befülledhet. Ha gondosan foglalkozunk vele, ez nem fordulhat elő, és nagyon finom, gusztusos lesz a rizsünk.
Hét hét (49 nap) után boldogan és elégedetten befejezhetjük a kúrát. Ha tovább szeretnénk folytatni, azt is lehet, egy-két hét szünet után kezdhetjük az egészet elölről. Közben finomodni fog az ízlelésünk és nem fogjuk kívánni az agresszív ízeket, a művi élelmiszereket, ha eddig kívántuk volna, hanem sokkal könnyebben állunk át egy minőségibb táplálékokból álló él-elem fogyasztására. (Úgy emlékszem, Béky Lászlónál olvastam ezt a rizskúrát még a 90-es években. Többször is kipróbáltam, nagyon hatásos!)
Kommentek