A kukoricadarát vagy kukoricalisztet sokféleképpen elkészíthetjük. Palacsintát is süthetünk belőle, fasírtok alapanyaga lehet, de akár rakott tészta vagy torta is készülhet belőle. Gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
Hozzávalók:
8 evőkanál kukoricadara, 1 liter víz. A tálaláshoz friss gyümölcs, mazsola vagy tetszés szerint zöldség, olajos magvak
A vizet feltesszük forrni, majd állandó kevergetés mellett beleszórjuk a darát. Kb. 10 percig főzzük, és ha kész, hagyjuk kihűlni. Tálalhatjuk friss gyümölcsdarabokkal vagy párolt zöldségekkel, végül olajos magvakkal megszórhatjuk. (Aki bírja a tejet, kipróbálhatja forró tejjel, túróval, gyümölcsdarabokkal. Juhtúróval is összerakhatjuk rétegesen, egy kis olajjal meglocsoljuk, majd a sütőben megszilárdulásig, kb. 30 percig sütjük.)
Kukoricatorta
A fotón látható kukoricatortát így készítettük el: megfőztük a darát, megvártuk, míg egy kicsit kihűl, de még meleg, összekevertük egy marék megmosott mazsolával, ízlés szerint mézzel - almadarabokat, magozott meggyet, cseresznyét is lehet bele tenni – majd ezt a masszát beletöltöttük egy bevizezett tortaformába. Amikor kihűlt, kiborítottuk egy tányérra. Jól illik hozzá a lekvár, vagy a vaníliaszósz.
Ne feledjük, nyáron a csöves főtt kukoricát! A kukoricabajusz teát a gyerekek is szívesen isszák, egy pici rizsmalátával ízesítve napi ital.
Kommentek