Úgy tűnik, örökzöld téma lesz a fukushimai sugárszennyeződés. A múlt hét csütörtökön a Greenpeace vizsgálati eredményeiről számolt be az index híre. A helyzet rosszabb, mint gondolták, ugyanis a környezetvédő szervezet megállapítása rácáfol a japán kormány reményeire, vizsgálataik szerint a sugárszennyezés nem oszlik szét a tengerben, hanem egyre terebélyesedik.
Veszélyben az algák…
Más minták a cézium izotópjának alacsonyabb koncentrációját mutatták ki, viszont a jód izotópjának a vártnál sokkal magasabb szintjét, ami arra utal, hogy az atomerőműből folyamatosan szivárog a sugárszennyezett víz. Az erőművet üzemeltető vállalat közölte, hogy lassan megtelnek az erőműből kiszivattyúzott, erősen radioaktív vizet tartalmazó tározók, de a létesítmény turbinacsarnokaiban nem csökken a szennyezett víz szintje. Megoldást kell találni arra, hogy megakadályozzák a víz további elszivárgását a Csendes-óceánba.
Nem szennyezett élelem
Algával az atom ellen című írásunkban arról írtunk, hogy a makrobiotikának van egy jellemző táplálkozási ajánlása a káros radioaktív hatások kivédésére, és ezek az immunerősítő védőételek éppen a tradicionális japán étrendbe tartozó algák, a miszó és például a tengeri sóval készített szezámsó, más nevén gomászió. Olvasóink kérdésére, vajon biztonságos-e a Japánból származó élelmiszerek fogyasztása, válaszoltunk az Óvakodjunk a japán alapanyagoktól? cikkünkben, megkérdeztük az egyik legnagyobb budapesti bioüzlet vezetőjének véleményét és telefonon tudakozódtunk erről Mina Dobicnál, aki Magyarországon is ismert makrobiotikus szakértő.
Megnyugtatásul ismételten azt tudjuk mondani, hogy a boltokban és a raktárokban lévő áru még a katasztrófa előtt került az országba és ezért garantált a kiváló minőség. A gyártó cégek bizonyára jelzik majd, ha a helyzet megváltozik. Magyarországon a makrobiotikus termékek legnagyobb forgalmazója a Diótörő www.diotoro.com - kínálatában csak kiváló minőségű, szigorúan ellenőrzött biotermékek találhatók, köztük díjnyertes, hagyományos japán és más távolkeleti élelmiszerek.
Biztonságos lelőhelyek
A Diótörő a nemzetközileg egyik legelismertebb, csúcsminőségű termékeket forgalmazó holland CLEARSPRING cég kizárólagos magyarországi képviselője. Mina Dobic szerint az USA-ban a tudatosan táplálkozók feltöltik éléskamrájukat a gyógyhatású élelmiszerekből, elsősorban kombu algából, mert ez, - mint más tengeri növények, szárított állapotban, megfelelő tárolás mellett -, korlátlan ideig eláll.
Az USÁ-ban és Nyugat-Európában az Eden nevű cég (www.edenfoods.com) garantálja a minőséget, tőlük lehet rendelni is. Ők a világ más, nem szennyezett tengereiből nyerik az algákat, például Új Zéland, Ausztrália mellől, Európában az Adriai tengerből, illetve Japán tiszta tengereiből.
Kommentek