A klasszikus miszóleves tavaszi variációja. A miszó fajtáit évszak szerint variáljuk: télen hatshomiszó (sötét színű, csak szójababból van), nyáron rizsmiszó (világos színű, szójából és rizsből van), tavasszal-ősszel árpamiszó (szójából és árpából készül). Tavasszal ezt a levest csírákkal díszíthetjük és tofukockákat is tehetünk bele.
Hozzávalók 4 személyre:
1 fej hagyma, 2–2 db sárgarépa és petrezselyemgyökér, egy kis darabka káposzta, (felaprítva személyenként kb. 1 csészényi), 1 csészényi mungóbabcsíra, 1 db beáztatott shiitake gomba, árpamiszó, apróra vágott petrezselyemzöld vagy metélőhagyma, 2 cm wakame alga
Elkészítés:
Gyökér-szár-gumó és leveles zöldség legyen benne, idény szerint bármi. 1-1 db sárgarépát, petrezselyem gyökeret, zellert, karalábét gyökérkefével folyóvíz alatt megtisztítjuk, a zellert, karalábét szükség szerint késsel is hámozzuk. A fazék aljára tesszük az előre beáztatott algát, vagy egy nagy csipet instant wakame algát, s erre jönnek sorjában a zöldségek: ferdén, kb. ½ cm-s karikára vágott gyökeres zöldségek, gumósok, rá 1 fej hámozott, nagyobb darabokra vágott vöröshagyma, egy 10 dkg-s darab fehér káposzta, kisebb darabokra vágva, 1-2 db előzőleg beáztatott, darabolt shiitake gomba.
A zöldségeket 2 liter vízzel feleresztjük, és egy csipet tengeri sóval feltesszük főni. Amikor felforrt, takaréklángon addig főzzük, amíg a gyökeresek fog alá való puhaságúra főnek. A babcsírát az utolsó 10 percben tesszük hozzá. A miszót akkor keverjük bele, amikor már levettük a tűzről, úgy, hogy a levesből kiszedünk és abban oldunk fel keverőtálban személyenként 1-1 kávéskanálnyi miszót. (Tányéronként, külön is beletehetjük: gyerekeknek borsószemnyi, nőknek kávéskanálnyi, férfiaknak ennél lehet egy kicsit több.) A miszót már nem főzzük, mert élő élelmiszer és hő hatására veszít értékéből. A miszóleves melegítve már nem is annyira finom, mint frissen.
Megjegyzés:
Tálaláskor pirított olajos magokat, apróra vágott zöld fűszernövényeket (a sárgarépa zöldje is finom), szójaszószt tehetünk hozzá.
Kommentek