Kustánczi Lia hónapokon keresztül nem tudta, hogy pontosan mi a baja, csak azt érezte, hogy valami nem stimmel. Orvostól orvosig járt, hogy kiderítsék, mi a gond. Sokan a pár évvel ezelőtti pajzsmirigyprobléma kiújulására gyanakodtak. Egy vérvizsgálatnál azonban kiderült, hogy enyhén liszt- és cukorérzékeny, ez okozza a kellemetlen panaszait.
(Bővebben:http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110302-kiderult-kustanczi-lia-sulyos-betegsege.html)
Röviden ennyit a Life.hu-n néhány napja megjelent hírről. Ez a probléma azonban egyre többeket érint, ezért is fontos, hogy foglalkozzunk vele és összegyűjtsük, mit ajánl a makrobiotika a fenti problémára.
Lisztérzékenység, cöliákia, glutén-érzékenység
Nem tudom, mi lehet Lia kedvenc cukorhelyettesítője és milyen étrendet követ. Az viszont biztos, hogy a lisztérzékenység tünetei - hasmenés, hasfájás, szélszorulás, fogyás, izomgörcsök, vérszegénység - a körültekintő makrobiotikus étkezéstől megszűnnek.
A gluténre érzékenyek nem fogyaszthatnak búzát, rozst, árpát, és semmi olyan terméket, amibe ezek lisztjéből kevertek. Főzhetnek, süthetnek viszont rizst, kölest, kukoricát, hajdinát, quinoát, amarantot és zabot is. Fontos erősíteniük a lépet, a hasnyálmirigyet: mindent melegen, főve, párolva fogyasszunk; különösen hasznos zöldségek a hagyma, fehérkáposzta, sütőtök, sárgarépa.
Kerüljük a tejet és tejtermékeket, mert ezek nyákosítanak – a lenmagtea viszont segíti a bélrendszer helyreállítását, úgyszintén a miszóleves. Hagyjuk el a drasztikus édességeket, azok is irritálják a hasnyálmirigyet, felborítják a cukoranyagcserét! Ha nagyon vágyunk rá, édesítsünk kevés gabonamalátával, együnk egy kis aszalt gyümölcsöt, szilvalekvárt.
Lehetséges, hogy sokkal többen lisztérzékenyek, mint ahányan tudják magukról. A fenti tünetek esetén érdemes legalább két hónapig elkerülni a glutén-tartalmú gabonaféléket és a belőlük készült élelmiszereket, mert akkor jelentős javulásra számíthatnak.
Kommentek