Végre itt a tökszezon! Együnk gyakran ebből az aranyló színű zöldségből!
A hokkaidótök édesebb, „gesztenyésebb” ízű és kissé tömörebb szerkezetű, mint a többi fajta sütőtök. Mossuk meg, vágjuk ketté, a magokat kanállal vegyük ki, dobjuk ki, de a magokat is megsüthetjük, miután megmostuk. Legegyszerűbben sütve készíthetjük el, úgy, hogy 2-3 centiméter vastag darabokra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsiben előmelegített sütőben közepes hőfokon 15-20 percig sütjük. Villával ellenőrizzük, hogy megfelelően puha lett-e.
A legegyszerűbb tökleves receptje következik, ezt akár italként is fogyaszthatjuk, langyosan, melegen ajánlott.
Hozzávalók 4 tányérra: egy közepes hokkaidótök fele, egy vöröshagyma, egy kb. 10 cm-s darab Wakame alga, egy fél teáskanál só, 1,5 liter víz.
Elkészítése: A tököt megmossuk, kimagozzuk – nem kell meghámozni –, kisebb darabokra vágjuk. A vöröshagymát meghámozunk és négyfelé vágjuk. A Wakame algát eltörögetjük. A hozzávalókat kevés sóval beletesszük a kuktába és ráöntjük a vizet. Kukta üzemmódban főzzük, miután felment a nyomás, még főzzük 20 percig takaréklángon. Ezután hagyjuk kicsit kihűlni, majd nyissuk ki a kuktát és botmixerrel pürésítsük. Nagyon finom és egészséges italt kapunk, bögrében vagy levesként tányérban tálalhatjuk. Kiegészítés: pirított tökmagot, főtt gabonát is tehetünk hozzá.
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek