Eper, cseresznye, meggy, ribizke – jönnek sorban a piros gyümölcsök! Jó nyersen sokat enni belőlük, amikor szezonjuk van, de tartalékolhatunk későbbre is. Évek óta teszek el gyümölcsöket cukor nélkül, nálam nagyon bevált. Már idén is elkezdtem, egyszerre 3-4 üveggel teszek el, így nem olyan nagy munka. Az íze természetes marad és a gőzölés során nem sokat veszít élelmi értékéből a gyümölcs.
Íme a cukor nélküli befőzés fortélyai:
* Tisztára mosott csavaros tetejű kisebb üvegeket megtöltünk a tisztára mosott gyümölccsel, cseresznyével, eperrel, meggyel, málnával, stb. - külön vagy keverve, a barackot, szilvát magozva érdemes szeletelve egymásra halmozni. Finom együtt a körte és a sárgadinnye, de komponáljunk bátran! A gyümölcsön kívül semmi más nem kerül az üvegbe.
* Az üvegek tetejét légmentesen rácsavarjuk, majd egy üres kuktába beállítjuk őket úgy, hogy alulra vékony fa léceket teszünk, hogy az üveg alja a kukta fenekével közvetlenül ne érintkezzen. Kb. 3-4 db fér egyszerre a kuktába.
* Ekkor annyi vizet töltünk a kuktafazékba, hogy az üvegeknek kb. a feléig érjen. Ez a víz képezi majd a gőzt, amivel kidunsztoljuk a befőtteket.
* Rátesszük a fedelét a kuktafazékra, és nagylángon, a nyomás felmeneteléig hevítjük. Ekkor takaréklángon 20 percig tovább gőzöljük.
* Eloltjuk a lángot, hagyjuk a befőtteket a fazékban kihűlni, majd kiszedjük, kívülről megtöröljük a nedvességtől és a spájz polcára tesszük.
Finom, természetes ízű, illatos gyümölcsbefőttünk lesz, mégpedig cukor és tartósítószer nélkül. A gyümölcsök, nedvességtartalmuktól függően levet eresztenek. Amennyiben jól kimostuk az üveget meg a tetőt, és hibátlan, érett gyümölcsöt használtunk, nem penészedhet meg!
Kommentek