Az édes és sós aprósütemények időtlen idők óta az ünnepek tartozékai. A hagyományos családi receptek mellett mindig újítunk is valamit a repertoáron. Most a mézesek és a diós hókifli mellett a mini almás és lekváros falatok elkészítését mutatjuk meg.
Hozzávalók: A tésztához, egy tepsire: 60 dkg finom búzaliszt liszt, 1 csomag sütőpor, 15 dkg méz, 15 dkg margarin vagy vaj, 1,5 dl tej vagy szójatej és egy csipet só. Az ebből a mennyiségből készült nyers tésztát majd ketté fogjuk venni és kakaós tésztához annyi kakaót használunk fel, amennyitől szép kakaós színe lesz. Az almás tetejét sütés előtt egy felvert nyers tojással vagy simára kevert tejföllel kenjük meg.
A töltelékhez: Egyrészt szilvalekvárt használunk tölteléknek, másrészt almát. A szilvalekvár adott, az almát pedig készíthetjük úgy is, hogy lereszeljük, majd fahéjjal, cukorral vagy mézzel ízesítsük, és hogy ne legyen túl nedves, hanem egy kellemes masszát kapjunk, egy kis darált dióval és zsemlemorzsával keverjük. Ám nagyon finom lesz, ha csak természetes formában, kisebb, vékony szeletekre vágott almát teszünk a sütibe.
Elkészítésük: A tészta alapanyagait összegyúrjuk, majd elfelezzük és az egyik részt kakaóval alaposan összegyúrjuk, hogy szép színe legyen. Külön fogunk a fehér illetve a barna tésztával dolgozni. Először a világos színűt nyújtjuk ki a gyúrótáblán (kb. 1/2 cm vastagra) és pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki belőle, a leeső maradékot összegyúrjuk, abból készül majd a korongok tetejére a rács. A korongokat megtöltjük az alma töltelékkel, rátesszük a rácsokat, ezeket a szélén rányomkodjuk az alsó tésztára, majd egy kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a sütiket, tetejüket felvert tojással vagy tejföllel megkenjük, és sütőben 190 fokon 1/4 órát sütjük, utána 170 fokon még negyed órát.
Közben elkészítjük a kakaós, szilvalekváros falatkákat is: Kinyújtjuk a tésztát, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a korongokat. Ezeknek a feléből a sütemények tetejére készítjük el a díszt, úgy, hogy a közepükbe csillag alakú kiszúróval lyukat vágunk (a kieső csillag formát külön kisütjük, vagy újra összegyúrjuk és felhasználjuk) és ezeket tesszük a lekvárral megkent korongok tetejére. Tepsibe téve a fenti javaslat szerint kisütjük.
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek