A brokkoli egész évben kapható zöldség, a vadkáposzta termesztett változata. Sok vitamint tartalmaz, leginkább béta-karotint, folsavat és aszkorbinsavat, de jelentős a tiamin, riboflavin, niacin, kalcium, és vastartalma is. A tofu a tejfölt helyettesíti ebben a receptben. Tetszőlegesen választható mindkettő.
Hozzávalók 4 személyre: 1 fej vöröshagyma, 1 közepes fej brokkoli, rózsáira szedve, 2 evőkanál napraforgóolaj, 1 kávéskanál csemegepaprika, ízlés szerint só, bors, 2 dl tejföl vagy 10 dkg tofu. Ha szeretnénk egy kicsit besűríteni, 1 evőkanál zabkorpa.
Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk, majd a lábosban napraforgóolajon aranybarnára pirítjuk. Hozzátesszük a megtisztított, rózsáira szedett, megmosott brokkolit, (a tönkjét, ha nem fás, vékony szeletekre vágva hozzáadhatjuk) sózzuk fűszerezzünk és egy kevés vízzel pároljuk. 5-10 perc múlva 1 liter vízzel feleresztjük, majd félig puhára főzzük. A főzőléből kiveszünk egy szedőkanállal, ezzel keverjük simára a tejfölt, ha sűrűbbre szeretnénk készíteni a levest, belekeverjük a zabkorpát is, majd hozzáöntjük a leveshez. Amikor felfőtt, takarékon főzzük még néhány percig és készen is van.
A tofutejföl elkészítése: 10 dkg tofut 1 dl vízzel és egy pici sóval, kurkumával együtt pürésítünk.
Fotó:Szepesi Dóra
Kommentek