Nemcsak a karácsonyi kekszek adalékanyagaként, hanem egészségvédő hatása miatt is érdemes fogyasztani az ánizst. Legegyszerűbb, ha teát főzünk belőle és azt kortyolgatjuk akár napi rendszerességgel.
A tea főzése: két deci vizet felforralunk, majd ezzel leöntjük a csészébe előkészített egy teáskanálnyi egész vagy őrölt ánizst. Lefedve hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le és fogyasszuk el. Amennyiben erősebbet vagy gyengébbet szeretnénk készíteni, kísérletezzünk az adaggal és az áztatási idővel.
Általában az emésztőrendszer panaszait orvosolhatjuk hatóanyagaival, mint például a hasfájás, puffadás, hányinger, és a gyomorrontás kellemetlen tüneteit. Étvágygerjesztőként is ajánlják. Az ánizstea hatásos enyhe altató, nyugtató. Az ánizs karbantartja az idegrendszert, segíti az anyagcserét, ellazítja az izmokat. Gyulladáscsökkentő hatása miatt természetes hurutoldó hatású, légúti betegségek, köhögés esetében enyhíti a tüneteket. Bőrproblémákra is ajánlják: a natúr ánizsteával lemoshatjuk például a pattanásos bőrfelületet, de a rovarcsípéseket is bekenhetjük ánizsos folyadékkal. Ízesítetlen ánizsteával öblögethetjük a szánkat is, fog- és ínyproblémák esetén nagyon hasznos segítség. Ebben az esetben, ha külsőleg használjuk az ánizsteát, érdemes erősebbre főzni úgy, hogy legalább 10 percig hagyjuk állni a forrásban lévő vízzel leforrázott adagot, majd leszűrve kellemes hőmérsékletűre hűtjük.
Kommentek