Mostanában nagyon szeretjük a hagyományos főzelékeket. Íme az egyik:
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál napraforgóolaj, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt (lehet rizsliszt is), 1 babérlevél, kevés só, ízlés szerint pirospaprika, pici ecet
Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, karikákra vágjuk és megmossuk. A hagymát apróra vágjuk és egy lábosban olajon dinszteljük, majd hozzátesszük a krumpli szeleteket, megsózzuk és pár percig forgatjuk az olajos pirított hagymában. Tehetünk hozzá egy kávéskanál édesnemes pirospaprikát, ettől rózsaszínes lesz a főzelék, de van, aki fehéren szereti, akkor a paprika kimarad. Feleresztjük vízzel úgy, hogy ellepje, és egy babérlevéllel együtt puhára főzzük.
A főzés vége felé elkészítjük a habarást: egy kislábasban 2 dl tejfölt 1 evőkanál liszttel és 1 dl vízzel simára keverünk. Ki kell tapasztalni a liszt mennyiségét, ha a sűrűbb főzeléket szeretjük, egy kicsit többet kell hozzá keverni (mondjuk egy púpozott evőkanálnyit), ha ritkábban, akkor egy kicsit kevesebbet. Amikor sima, belekeverjük a krumplihoz és pár percig, forralásig együtt főzzük. Amikor már elzártuk ízlés szerint egy pici ecetet keverjünk hozzá.
Jól illik hozzá a gabonafasírt.
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek