Legjobb ital a nyári hőségben! Ha megtudjuk, mi mindent gyógyít a kukorica selyme, sose fogjuk ezentúl a szemétbe dobni vagy a komposztba tenni!
Kukoricabajusz – az indiánoknál kukoricaselyem (mennyivel tündéribb név)
Ezer éve fogyasztják az észak-amerikai bennszülöttek, mivel a kukorica volt az egyetlen termő gabonájuk. A magot nem fogyasztották nyersen, csak a szárítás után feldolgozva: például a lisztjéből, darájából készült lepények, kenyerek, sütemények, puliszka formájában. Mint ahogyan mi is, a növény egyéb részeit szintén felhasználták: a csuhét megszárították és szőnyeget, kosarat, játékbabát, mokaszint készítettek belőle. A bajuszból teát főztek – számos jótékony hatása mellett ez a tea a szív és a vese működését segíti elő.
A kukoricabajusz természetes vízhajtó, és hatékony salaktalanító hatású, különösen a hólyagot és a vesét tisztítja. Csökkenti a folyadék visszatartást és méregteleníti a szervezetet.
Enyhíti a gyulladásból eredő ízületi fájdalmat, segít húgyhólyagfertőzések, húgyúti fertőzés és gyulladás, prosztata gyulladás, vesekőre való hajlam esetén, valamint karbantartja a magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet.
A kukorica lehetőleg biotermésztésből származzon, ha teát akarunk főzni a kukoricabajuszból. Ellenkező esetben nem javasolt.
A tea elkészítése: 1 csésze kukoricabajuszt, 1 liter vízzel beleteszünk egy edénybe és felforraljuk. Ekkor levesszük a lángot és takarékon még néhány percig főzzük. Melegen fogyasszuk.
Száríthatunk is kukoricabajuszt, amit később használunk fel, amikor már nincs szezonja.
Kommentek