Vegánnak kell lenni ahhoz, hogy növényi alapú táplálkozást folytasson valaki? Nem.
Részletek egy cikkből
A teljes cikk: http://seattletimes.com/html/health/2025403927_plantbaseddietxml.html
Csak jót teszünk magunkkal, ha több teljes értékű növényi táplálékot fogyasztunk: zöldséget, gyümölcsöt, teljes szemű gabonát, és az ebből készült termékeket, babféléket, hüvelyeseket, diókat, olajos magvakat, konyhafüveket és fűszereket. A növényi alapú táplálkozáson élőknek kedvezőbb a koleszterinszintjük, alacsonyabb a vérnyomásuk és kevésbé hajlamosak gyulladásos megbetegedésekre – ezekkel együtt alacsonyabb lesz a testsúlyuk. Nem csoda, hogy ebben az esetben kisebb a rizikója a krónikus megbetegedéseknek és nagyobb az esélye a hosszabb, egészségesebb életnek.
Vegánnak kell lenni ahhoz, hogy növényi alapú táplálkozást folytasson valaki? Nem. A növényi alapú táplálkozásnak sok formája lehetséges, a vegántól a vegetáriánuson át a flexitáriánig (elsősorban vegetáriánus, alkalmanként fogyaszt húst) és a mindenevőig. A közös ismertetőjegy az, hogy étkezésük fókuszpontjába a növényeket helyezik. Ha állati eredetű táplálékot is választunk (hús, baromfi, hal, tojás, tej és tejtermék), akkor ezek kis, kiegészítő szerepet játszanak.
Kezdhetünk egy hústalan hétfővel, és ehetünk teljesen vegetáriánusan a hét egyik napján, ezenkívül a héten többször ehetünk még vegetáriánus fogásokat. Egy másik stratégia: hogy a húsféléket csupán „fűszerként” fogyasztjuk – ahogy a világon sok kultúrában teszik. Egy egész család adagját kiegészíthetjük például egy adag hússal, úgy mint pörkölttel, húsos tészta ételekkel. Próbáljunk meg eltérni a húsközpontú étkezési stílustól! Válasszunk sokféle zöldségben gazdag fogást, mint például nyers saláta előételek, zöldségpörköltek, teljes szemű gabonaételek. A lencse- és babételek fogyasztása is ajánlatos (mondjuk chilis, pörköltös formában) készítsük el például a kedvenc lasagne-nk, spagettink vagy tacosunk húsmentes változatát.
Kommentek