„Ahogy megkezdődik az iskola, a kisfiam (9 éves) elkezd betegeskedni. Nyűgös, az orra el van dugulva, a széklettel is probléma van. – írja egy anyuka. Ezenkívül itthon ül, ahelyett, hogy menne játszani, sportolni az osztálytársaival. Az utóbbi időben a kelleténél többet hízott.”
A hízékonyságot és az étkezési szokásokat szüleinktől örököljük, de az életmód mintáit is a családban kapjuk. Ezen sokat alakíthat a tudatos szülő. A gyermekkori elhízás oka lehet egy sor betegségnek, például a zsírlerakódás és a rossz minőségű táplálék következtében sokszor már 2–3 éves gyerekeknél érelmeszesedési tüneteket lehet észlelni. Ennek okai elsősorban az egészségtelen ételek, a túlevés, emellett pedig a kevés mozgás. Az ipari civilizációk emberét szokták jóllakott éhezőnek is nevezni, ugyanis üres kalóriákat fogyaszt, de nem kapja meg a megfelelő tápanyagokat, vitaminokat. Ha a gyerek szeme, füle, orra a normálisnál több váladékot termel, szelek gyötrik, szorulásos, elsősorban a táplálék minőségére és mennyiségére gyanakodhatunk. A túletetett gyermekek hamar megbetegszenek, és a megszokott ételadagokat felnőtt korban már nehéz csökkenteni. A szénhidrátokkal telített (cukros, fehér lisztes) készítmények és pasztörizált tej helyett inkább az évszakhoz tartozó gyümölcsök és aszalt gyümölcsök fogyasztását javaslom. Az olajos magvakban levő B vitaminok serkentik az agyműködést.
Az intellektuális túlterhelés, de az agyonmanipulált (finomított, tartósított, színezett) táplálékok úgyszintén túlingerlik a szervezetet, és persze a túlzott zsír-, fehérje- és cukorfogyasztás is. Mindez összefügg a viselkedési devianciák kialakulásával, mert a bomlástermékek károsítják az idegrendszert. A nagy mennyiségű tojás, tej, tejszín, vaj, sajt, és a hús fogyasztása is kedvezőtlen, a bennük lévő állati zsiradék miatt. Ajánljuk gyakori fogyasztásra a zöld levelű zöldségeket, nyersen, salátának vagy főzeléknek, ezek májtisztítók, és segítik a bélműködést. Gyakran adjunk a gyerekeknek friss csírákat is, - ezek anyagcsere folyamatokat serkentő biokatalizátorok. A teljes szemű gabonaételeket is ajánlom, ezeket egészben főzzük vagy lisztjéből, pelyhéből készítsünk kását, süteményt, fasírtot - a bennük található összetett szénhidrát egyenletes erőnlétet biztosít, a vércukorszintet is egyenletes szinten tartja. Ezzel szemben megfigyelhetjük, hogy a burgonyaételek elálmosítanak. Az anyuka azt írja, hogy iskolaidőben erősödnek a panaszok. Ennek pszichés hátterét is érdemes lenne feltérképezni.
Szepesi Dóra
Életmód-tanácsadó
*ismét egy olvasói levél és válasz
Továbbra is várjuk Olvasóink kérdéseit, kommentjeit vagy leveleit a makronauta@gmail.com e-mail címre.
Kommentek