A csicseriborsót ritkábban főzzük, mint a babot vagy a zöldborsót, pedig megérdemelne több figyelmet, nemcsak azért, mert az óvodások olyan előszeretettel éneklik a „csicseriborsó, bab, lencse” kezdetű dalocskát. Rengeteg energiát tartalmaz, folsav és vitaminok tárháza, emellett nagyon ízletes.
Hozzávalók 6 személyre: 250 gramm csicseriborsót éjszakán át beáztatunk. 4 evőkanál gyömbér dresszing, 1 kis fej hagyma finomra vágva, 1 piros színű paprika kimagozva és kockákra vágva, 2 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem.
Elkészítése: Lecsöpögtetjük a beáztatott csicserit, egy fazékba helyezzük és hideg vizet öntünk rá. Amikor felforrt, 1,5-2 órát főzzük takaréklángon, amíg meg nem puhul. A főzés vége felé egy kicsit ( 1 csipet) megsózzuk. Ezután leszűrjük és egy tálba tesszük. Ráöntjük a dresszinget és még amíg meleg, alaposan elkeverjük, így hagyjuk kihűlni. Ekkor hozzáadjuk a maradék hozzávalókat és tálaljuk.
A gyömbéres öntet: 175 ml napraforgóolaj, 4 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál citromlé, 1 cikk zúzott fokhagyma, 2,5 cm-es darabka gyömbér meghámozva, finomra reszelve, só, bors ízlés szerint. Az összetevőket egy jól zárható üvegbe tesszük, összerázzuk. Frissen felhasználva a legjobb, de hűtőszekrényben néhány napig eláll.
Kommentek