A római kamilla tea formájában bevethető emésztési panaszok és étvágytalanság esetén, ugyanakkor a friss virágzatokat aperitifek ízesítésére használhatjuk fel.
A szagos müge aromája egyedülálló azzal együtt, hogy emiatt szinte csak édes ételekhez alkalmas. Feltűnő formájú, nem lehet összetéveszteni mérgező növényekkel. A mindenütt kedvelt szagos mügés, illetve májusi bólé mellett a növénnyel illatosítják hagyományosan – zöld szirup formájában – a Berliner Weissét, és a pudingot. Szirupban eltéve kiváló aromának számít sokféle desszerthez, például sörbethez. Ugyanakkor egyszerűen ízesíthetjük vele a tejszínhabot, és eperhez, epres süteményhez kínálhatjuk.
A sörfőzés egyik legfontosabb összetevője a komló, ez adja jellegzetes, enyhén kesernyés ízét. Érdekesség, hogy fiatal mellékhajtásait spárgához hasonlóan készíthetjük el, de salátákban is felhasználhatók.
Vermutokban és sok gyógynövénylikőrben is gyakran felismerhető az abszint jellegzetes aromája, amely alapanyaga a fehér üröm. Erősen illatos leveleiből már aprócska mennyiség is elegendő, és jól illik szárnyasokhoz, vad-, sertés- és birkahús mellé. Egy kevéske a hal- és kagylóételeket is megbolondítja.
Az édesgyökeret számos édességben, valamint az íz javítása miatt néhány sörfajtában (porter és ale), üdítőitalokban, teákban, de gyógynövénylikrökben és dohánytermékekben is felhasználják.
Kommentek