Milyen élvezetes gyógynövényt és gombát gyűjteni! Segítségül az erdőjáráshoz nélkülözhetetlen kézikönyvek beférnek a hátizsákba.
A természet adományai különösen kedvesek, ha ismerjük és magunk szedjük őket. Építsünk be minél több vadnövényt a táplálkozásunkba! Természetesen teremnek, nem kezelte őket semmivel senki, teli vannak értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel. Nem csak házi-patika szernek, kozmetikumnak lehetnek alapanyagai, ételeinket is gazdagíthatjuk velük. Érdemes megismerni a gyógynövényeket, a gombákat! Ehhez nyújt elméleti és gyakorlati segítséget három könyv, ragyogó színes fotókkal illusztrálva ad tanácsot minden fontos kérdésben.
Gyógyfüvek
Nem tudjuk pontosan, hogy az emberiség mióta használ gyógynövényeket, de feltételezhetjük, hogy már az ősember is ismerte bizonyos növények hatását. Kezdetben ez talán nem volt több, mint egyfajta jó érzés vagy fájdalom csillapulása bizonyos növények elfogyasztását követően. Ilyen tapasztalatok vezethették őseinket arra a tudásra, amit aztán generációról generációra továbbadtak. Évszázadokon keresztül kizárólag növényeket használtak fel a legkülönfélébb betegségek kezelésére. A XIX. és a XX. században azonban fordulat állt be. Miután sikerült például a mákból izolálni hatóanyagát, a morfiumot, vagy nagy mennyiségben előállítani a penicillin antibiotikumot, a gyógyszeripar egyre inkább háttérbe szorította a természetes gyógyászatot. Az elmúlt évszázad harmincas éveiben a gyógyszereknek mintegy 90%-a növényi eredetű volt, ezt követően az arány megfordult. Az utóbbi néhány évtizedben újra sokan fordulnak természetes szerekhez és alkalmazzák a gyógyításban, a betegségek megelőzésében. A kézikönyv a gyűjtésre vonatkozó általános tanácsokon kívül többek között arra a fontos szempontra hívja fel figyelmünket, hogy szennyezett környezetben ne gyűjtsünk növényt, ha mégis, mindig alaposan öblítsük le. Táblával jelzett természetvédelmi területeken növények gyűjtése, részeinek eltávolítása alapvetően tiltott. Legjobb, ha saját kertünkben, vagy balkonládában ültetünk gyógynövényt, konyhafüvet házi használatra, ha vásároljuk, a legjobb minőséget válasszuk. Tanácsokat kapunk a szárítás, tárolás és a további felhasználás módjaira is. A fényképek láttán gyakran meglepődhetünk: amit csupán szép virágnak hittünk, valójában gyógynövény! Így, egy kellemes séta során akár a salátánkhoz is értékes adalékokat gyűjthetünk „gyomokból”, mint például az árvacsalán, a salátaboglárka, a pitypang vagy a turbolya... Fortélyokat tudunk meg: a kerti sarkantyúka zöld terméseiből készül a hamis kapribogyó, úgy hogy a bogyókat egy éjszakán át besózva tartjuk, majd ecetben tároljuk. A divatos, nemrég felfedezett, enyhe fokhagyma ízű medvehagyma is szerepel a kötetben, amely kora tavasztól virágzásáig gyűjthető az árnyas, nedves erdőkben. Vízhajtó, tisztító, vérnyomáscsökkentő és antiszeptikus hatása miatt a medvehagymát általában frissen használják fel, de lehet szárítani, befőzni, fagyasztani is.
Gyógynövények
Mi a különbség a gyógyfű és a gyógynövény között? A vadgesztenye, a tök, a csipkebogyó és más bokrok, cserjék, fák virága, levele, termése, gyökere, kérge is lehet gyógyhatású – ezek nemritkán a mesterségesen előállított gyógyszereknek is alapanyai. Az áttekinthetően rendszerezett, fotókkal illusztrált kötet nem átfogó enciklopédia, sokkal inkább hidat akar építeni az ismert és gyakran használt gyógyfüvek, valamint a csaknem feledésbe merült vadon termő növények között. Az összeállításban nem találjuk a mérgező gyógynövényeket, hanem csak olyanokat, amelyek az adagolás és az ellenjavallatok figyelembevételével rendszerint minden további nélkül alkalmazhatók. Ennek ellenére ne bánjunk könnyelműen a gyógynövényekkel, mert gyakran erős hatóanyagokat tartalmaznak, melyek helytelen felhasználásakor súlyos mellékhatásokat is kiválthatnak. Az információk nem teljes körűek, ezért a gyógynövények nem helyettesíthetik a szakszerű kezelést. Alkalmazásukat, feldolgozásukat ajánlott megbeszélni orvossal. Aki maga szeretne személyes növénypatikájához füveket begyűjteni, nagyon alapos botanikai ismeretekkel kell rendelkeznie. Egyrészt sok a védett növény, melyeket nem szabad a természetben leszedni, másrészt számos gyógyfű megtévesztően hasonlít valamely másikra, így könnyen összetéveszthetünk egy ártalmatlant egy mérgezővel.
Gombák
A gombák ízletes, kedvelt élelmiszereink közé tartoznak. Több mint száz gyakori gombafajt ismerhetünk meg színes fotók és részletes, meghatározó jegyeket és termőhelyeket bemutató leírások segítségével. A gyűjtésre és az elkészítésre vonatkozó praktikus tanácsok mellett, természetvédelemi információkat is kapunk. Jó tudni például, hogy gyakran a környezetből származó méreganyagokat is összegyűjthetik a gombák. Ha ipari szennyeződéstől terhelt a terület, a gombák nehézfémekkel, radioaktív anyagoktól mérgeződhetnek. Persze nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a mérges gombák veszélyeire, emellett arra is, hogy a gomba hosszabb tároláskor hamar romlik. A fotók alapján vizuálisan is rögzülnek a leírások, és felhívják a figyelmet az összetéveszthetőségre. Míg például a légyölő galócát - a mesebeli fehér pöttyös piros kalapjával – senkinek sem jutna eszébe megenni; nem is gondolnánk, hogy a sárguló csiperke mérgező, és nagyon hasonlít az ehető csiperkéhez. A kulináris élvezetet nyújtó vargányák, tinóruk közül sem mindegyik ehető, illetve van olyan is, ami ehető ugyan, de nem különösen ízletes. Sok faj nyersen mérgező, főve azonban már nem. Jól tesszük, ha megfelelő tájékozódás után megfogadjuk a gombagyűjtők néhány aranyszabályát: csak azt az 1-2-3 fajtát szedjük le, amit biztosan ismerünk, azok közül is csak a szép, egészséges példányokat – de a leginkább biztonságos, ha szakemberrel is megvizsgáltatjuk a zsákmányt.
Mindhárom könyv végén található névmutató, ahol kötetenként több mint száz növény, illetve gomba tudományos néven ábécérendben szerepel, és megtaláljuk a leggyakrabban használt magyar elnevezéseket is. A kiadványok hozzájárulnak ahhoz, hogy bizonytalan érzések nélkül tudjunk örülni az erdők-mezők kincseinek.
(*Szepesi Dóra cikke megjelent a Könyvjelző 2013 májusi számában. A három ismeretterjesztő könyv: Gyógyfüvek kézikönyve, Gyógynövények kézikönyve, Gombák kézikönyve)
(Fotók: Szepesi Dóra)
Kommentek