Dekoratív köret, hidegtálak dísze. A répán és az algán kívül más zöldségeket is beletehetünk.
Hozzávalók: 5 dkg rizsből készült metélt tészta, 1 csipet arame alga, 1 db sárgarépa, 2 kávéskanál agar-agar, só, 2 dl víz vagy zöldséglé.
Elkészítése: A rizstésztát 10 percre beáztatjuk egy fazék vízbe, közben az arame algát is beáztatjuk egy csészényi vízbe, majd citromreszelőn lereszeljük a répát. Ezután a rizstésztát ebben a vízben feltesszük főni és kb. 5 percig készre főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és lecsöpögtetjük, majd hozzákeverjük a reszelt répát és az arame algát, egy kicsit megsózzuk. Tetszés szerinti formába nyomkodjuk – például egy csészébe vagy egy tejfölös pohárba. Elkészítjük az agar-agar zselét: 2 dl vízbe vagy zöldséglébe belekeverünk 2 teáskanálnyi agar-agar port és lassú tűzön felmelegítjük. Fagyáspróbát végzünk a következő módon: egy kiskanálnyit ebből beteszünk a hűtőszekrénybe, általában ez rövid időn belül megfagy – amennyiben nem akkor még egy kis agar-agar port bele kell keverni. A forró agar-agaros levet hagyjuk kihűlni, de még melegen ráöntjük a csészében lévő zöldséges tésztára és hűvös helyen hagyjuk. Amikor megszilárdult (kb. 1 óra múlva már biztosan), egy tányérra tesszük és kiborítjuk.
Kommentek