"Ha érzékszerveimmel eleget és jól táplálkoztam,
kevesebb éhséget érzek a gyomromban".
(Dr. Jürg Reinhard)
Húsvét után érdemes elgondolkodnunk a címben feltett kérdésen. Volt böjt, azután dőzsölés is, és olyan is volt, amikor az ünnepi asztaltól nem tudtunk felkelni. Meglesz ennek a böjtje! – szoktuk mondani. És akkor megfogadjuk, hogy mostantól egy kicsit jobban odafigyelünk az étkezésünkre és ezzel együtt az egészségünkre.
Ám ne gondoljuk, hogy ha valami finom vagy egészséges, abból egy hatalmas tállal be kell kebeleznünk! A legjobb ételekből is ha az ember túl sokat eszik, az többet árt, mint használ. Megterheljük magunkat. Mindig úgy keljünk fel az asztaltól, hogy még egy kicsit bizony tudnánk enni – akkor biztosan nem leszünk betegek.
A rágás fontos, mert az emésztés a szájban kezdődik. Kushi szerint, aki egészséges, annak ötvenszer kell minden falatot megrágnia. A beteg embernek százszor-százötvenszer. Javaslataiból legalább annyit szívleljünk meg, hogy alaposan megrágunk minden falatot, hiszen az emésztés a szájban kezdődik és nyállal elkeverve előkészítjük a táplálékot a további emésztési fázisok számára. A nyál bázikussá (lúgossá) teszi az ételt. Bizonyára tudjuk, hogy a vérünknek enyhén lúgosnak kell lennie. Akinek enyhén savas a vére, különféle betegségekre lesz hajlamos. Tehát sokat tehetünk magunkért már csak azzal, ha megfogadjuk: lehetőség szerint válogatott minőségi ételt fogyasztunk, alaposan megrágjuk, így kevesebb is elég lesz. Még egy tanács: nyugodt légkörben együnk, hogy evés közben az ételre tudjunk figyelni.
Kommentek