Kapható a bio üzletekben, de házilag is elkészíthetjük. Minél frissebb, annál értékesebb! A reformkonyha fontos ízesítőszere. Sok értékes olajat, fehérjét, ásványi anyagot tartalmaz. Gyerekek is szívesen készítik!
Megpirítunk 1 ek tengeri sót annyira, hogy a nedvességtartalom elszálljon belőle, és forró legyen. Ezután egy serpenyőben 15 ek szezámmagot megpirítunk, amíg kellemes illatot nem áraszt. (Ha elkezd füstölni, a gázt azonnal eloltjuk!)
A megforrósított sót és a pirított szezámmagot összekeverjük, és megvárjuk, míg kihűl. Ezután összetörjük vagy mákdarálón megőröljük. (A képen bioboltokban kapható japán őrlőedényt, szuribacsit látunk, ez kerámiából készül, fa őrlővel morzsoljuk benne szét a pirított magvakat, az edény rovátkolt belsején.) A hűlésig azért kell várnunk, mert melegen törve az aromát adó illékony olajak hamarabb elpárolognak. Minden héten készítsünk frisset! Magas sótartalma miatt gyerekek csak ötéves kortól fogyasszák, és csak egy csipetet.
Gomászió, szezámsó
2013.10.25. 05:45
A bejegyzés trackback címe:
https://makronauta.blog.hu/api/trackback/id/tr225557269
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.
Kommentek