Még egyszer a nyár ízei egy tányér levesben! Kedvenc levesem a habart leves, ami hagyományosan házi tejföllel készül, nyáron zöldbabból, télen krumpliból vagy szemes babból. Finnországban is ettem hasonló fehér színű levest, de ők más színes zöldségekkel tálalták, volt benne zöldborsó és sárgarépa is, azóta itthon is feldobom néha ezekkel, így nagyon vidám színei lesznek! Laktózérzékenyek kipróbálhatják tofutejföllel, amit úgy készítünk el, hogy a tofut vízzel, olajjal és egy kevés citromlével tejföl állagúra összeturmixoljuk. Hozzávalók 4 személyre:
¼ kg zöldbab, 2 db hámozott, kockákra vágott krumpli (kihagyható), 1-1 csészényi borsó, sárgarépa karikák, 2 dl tejföl, 1 liter víz, 2 babérlevél, 1 evőkanál liszt, ízlés szerint só. Díszítsük kaporral!
Elkészítése:
A zöldbabot megtisztítjuk úgy, hogy a végeit levágjuk és kisebb darabokra vágjuk majd megmossuk. Akkor a legfinomabb, ha zsenge a bab. Feltesszük főni a többi zöldséggel együtt egy csipet sóval, beletesszük a babérlevelet is. Amikor a zöldségek megpuhultak, elkészítjük a habarást: A lisztet egy kis tálkában egy kevés vízzel csomómentesre keverjük, a tejfölt egy tálban, 1 dl hideg vízben simára keverjük, majd ezeket összekeverjük és a forró levesből kiveszünk 1-2 szedőkanálnyit, óvatosan összekeverjük a habarással majd a fazékba öntjük és megkavarjuk. A habarással az egészet még egyszer felfőzzük. Ha szükséges, tálalás előtt megsózzuk. Melegen is ehetjük, de langyosan és hűtve nyáron jobban esik. Aki szereti, almaecettel savanyíthatja még, finom ízt ad neki a kovászos uborka leve is.
Habart zöldbableves
2013.08.23. 06:00
A bejegyzés trackback címe:
https://makronauta.blog.hu/api/trackback/id/tr505404922
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.
Kommentek