A nyár íze az öt elem tana szerint a keserű, így az enyhén kesernyésekből is választunk ízpalettánkból. Ilyenek például a pirított olajos magvak, és a kávék (babkávék, gabonakávék, cikória, katáng.) Ha megpirítjuk a magokat, ráadásul az esetleges baktériumfertőzést is kivédjük, hő hatására a fertőző csírák elpusztulnak.
Háromféle magot szoktunk általában pirítani: héj nélküli tökmagot, napraforgómagot és hántolatlan (barna) szezámmagot. Mindegyiket külön, mert másképpen pirulnak. Serpenyőben állandó kevergetés és felügyelet mellett, hogy oda ne égjen. Amikor kellemes illatot érzünk, eloltjuk a lángot és kiöntjük a magokat egy tányérba.
Ízlés szerint néhány csepp szójaszósszal meglocsoljuk, finom sós ízzel gazdagodik. Így hűl ki az olajos mag, kiváló nassnak, vagy levesek, köretek díszítésére, gazdagítására való. Az olajos magból naponta egy maréknál ne együnk többet, mert hasmenést okozhat!
A mókusmogyoró és mandula aromája pirítva sokkal izgalmasabb, mint nyersen. Egy kis fedeles edénykében tárolom őket, és valamilyen jó minőségű csokoládéval együtt fogyasztva felséges édesség!
Kommentek