Gyerekkori finomság. Nagyanyu mindig készített a húsvéti kalács mellé, kalácstésztából pipiskét a gyerekeknek. Azóta is hagyomány a családban, minden nő készíti, főleg, amíg kicsik a gyerekek, később meg a nosztalgia kedvéért.
Hozzávalók:
1 dl tej, 40 dkg liszt, 5 dkg cukor, 6 evőkanál olaj, 2 dkg élesztő, csipet só. A kalács megkenéséhez tojás. A díszítéshez: szemes feketebors
Elkészítés:
Kovászt készítünk: Langyos tejben szétmorzsoljuk az élesztőt, kevés liszttel meg cukorral lágy tésztát keverünk, tiszta konyharuhával letakarva körülbelül 15 percig kelesztjük.
A megkelt kovászt bedagasztjuk a többi liszttel és hozzávalóval. Addig dagasztjuk, amíg a tészta fényes nem lesz és elválik a kezünkről meg az edény falától. Cipót formálunk belőle és egy tálban, szobahőmérsékleten kb. 20-30 perc alatt duplájára kelesztjük.
A tésztából gyúródeszkán kisebb cipókat szakítunk és azokat pipiske formára alakítjuk – úgy, hogy egy hosszúkás hurkát sodrunk, majd „csomót” kötünk rá, aminek az egyik vége lesz a madárka feje, amit kialakítunk, illetve a másik vége a farktolla, (ezt lelapítjuk, 2-3-szor bevagdaljuk, széthúzzuk) a vastagabb rész pedig a teste. Kiolajozott tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük felvert nyers egész tojással. Két bors lesz a szeme, ami a tojástól odaragad és általában sütés után sem esik le. Így 15 percig pihentetjük. Ezután előmelegített forró sütőbe tesszük, és közepes lángon aranybarnára sütjük. Egy-egy kész pipi kb. briósnagyságú lesz.
Kommentek