A ruha teszi az embert? - ismerős kérdés, ugye?
Férfiak és nők manapság egyaránt öltözhetnek színesen, s általa kifejezésre tudják juttatni hangulatukat, érzéseiket, személyes stílusukat. Különbözőképpen lehet meghatározni a személyiségtípusokhoz illő színeket. Jó, ha pallérozzuk ízlésünket, szakértőtől tanácsot kérünk, vagy utánanézünk egy divattal foglalkozó könyvben, hogy milyen szín áll igazán jól. A színek közül most egy kicsit bővebben a pirosat vesszük szemügyre. A piros az élet, a szerelem, a csábítás, a szexualitás jelképe.
A kínai öt elem tana érdekes szempontokat ad a színek ismeretében: a tavasz színe a zöld, a nyár színe a piros, az érett nyáré a sárga és a narancssárga, a barna, az ősz színe a fehér, a télé pedig a sötétkék. A többi szín közöttük, átmenetekben foglal helyet a színskálán. A kínaiaknál a szín nem rangot, és nem társadalmi hierarchiát, se nem hangulatot mutat, inkább foglalkozást fejez ki. Az embernek először is a szerencsét hozó színt kell használnia, ez náluk a piros, és a házasulandóknak kifejezetten előnyös. Érdekesség, hogy a hagyományos kínai esküvői ruha piros. A zöld a reményt, a rózsaszín az örömöt jelképezi.
Hogy szerencsés, vagy szerencsétlen lesz-e az ember, az azoktól a színektől is függ, amit hord - ebben biztos van valami... A színeket úgy kell alkalmazni, mint egy jó szakács az alapanyagot és a fűszert. Tehát koránt sem arról van szó, hogy egy menedzser talpig a szerencsét hozó színben, mondjuk piros öltönyben tárgyaljon, (jól is nézne ki!) de valami a kiegészítőn jelzés szerűen lehet piros, például a nyakkendőjének a mintájában.
Ugyanígy, amikor megterítjük az asztalt - ünnepeken vagy hétköznapokon - kellemes érzés, étvágygerjesztő, ha valami kicsi piros van az asztalon: a szalvéta, egy szál virág a vázában, az abrosz mintájában egy motívum. De akár az ételben is lehet élénk, pirosas színárnyalat (egy karika répa vagy retek, egy szelet piros színű paprika), ami jól kiemeli a zöldségek zöldjét. A kínai orvostudomány szemlélete szerint a piros a gyomor meridiánhoz tartozó szín, tehát az étvágy gerjesztésével, az emésztőnedvek beindulásával is kapcsolatban áll. Természetesen ízléssel, alkalomhoz illően bánjunk a színekkel a konyhában is.
Kommentek