Gyerekek kedvence a főtt tészta. Otthon is készíthetünk önteteket, szószokat, ezekben nem lesz tartósítószer, és engedélyezett ételszínezék sem. Főtt tésztát, süteményt dobhatunk fel a következő öntetekkel:
Lencsés szósz
Az előző napi lencseleves vagy lencsefőzelék maradékát is felhasználhatjuk:
l csésze főtt lencsét összekeverünk egyéb, kockára vágott élénk színű zöldségekkel, például sárgarépa, kelbimbó, karfiol, brokkoli. Olajon, vékony szeletekre vágott póréhagymával megpároljuk. Egy kis bioliszttel vagy búzakeményítővel besűrítjük. Jó színes legyen! Nagyon illik a biotésztához. Pirított szezám-, napraforgó- vagy tökmagot szórhatunk a tészta tetejére. Még ízletesebb, ha friss petrezselymet vagy metélőhagymát is szórunk rá.
Gyümölcsszószok
Édesszájúak részére a biotésztához készíthetünk gyümölcsöt is. Kompóttá főzve, besűrítve, mézzel édesítve. Felfőzhetünk mákot is, mintha beigli tölteléket készítenénk, ezt keverjük össze reszelt almával, öntsük rá a tésztára. (Vigyázzunk, nehogy megint a porcukornál landoljunk!)
Vaníliaöntet
1/2 l szójatejet vaníliával erősen megízesítünk, 5-8 dkg nyers rizst finomra őrölünk és egy habverővel csomómentesen belekeverjük ebbe a folyadékba és felforraljuk. A kikapcsolt tűzhelyen hagyjuk, megvárjuk, hogy beigya a folyadékot. Ha vanília helyett fahéjat keverünk bele, egészen más ízű öntetet kapunk.
Kommentek