A szigorú makrobiotikus diéta alapanyagai között túlzott jin tulajdonságai miatt ugyan nem szerepel a burgonya, a népi gyógyászatban ismert számos gyógyhatása révén azonban érdemes figyelmet szentelni ennek a közkedvelt módosult gyökérnek.
A világon a legnépszerűbb és leginkább használt zöldségféle. Dél-Amerikából származik, Európában csak a XVI. század után ismerték meg. Majdnem száz évig csupán mérgező gumónak tartották. Tápértékét csak 1771-ben ismerték föl, amikor Franciaországban jutalmat ajánlottak annak, aki olyan új élelmiszert talál, amely éhínségben a gabonaféléket helyettesítheti. Amerika északi részén ír bevándorlók mutatták be az új, élelmi értékkel bíró növényt.
Tápértéke magas, sok keményítőt tartalmaz, de figyelemreméltó a proteinmennyisége is. Találni benne alkalikus sókat, A, B, C vitamint, jelentős mennyiségű foszfort és kalciumot is. A burgonyát főzni, sütni, párolni is szokás magában, vagy más zöldségfélékkel. Az ásványi sókat, a proteint közvetlenül a héja alatt tartalmazza, ezért jobb héjában főzni, hiszen így lehet a legvékonyabban meghámozni. Mivel a leginkább lúgos hatású élelmiszer, előmozdítja a szervezet sav-lúg egyensúlyát. Lúgos hatásánál fogva oldja a húgysavat és a meszet is. Hízásra hajlamos egyéneknél és érbetegeknél azonban kerülendő a fogyasztása.
Támogatja a bélflórát. Krumplidiétát tartanak például székrekedésben, béllel kapcsolatos és húgyúti betegségekben, vesekő, vízkór esetén. A hatás eléréséért hónapokig is folyhat a kúra. Skorbut betegségben kiváló hatású a burgonya. A krumplidiéta alapanyaga: sósvízben meghámozva főzött vagy héjában főtt krumpli és nem az olajban kisütött hasábburgonya!
A nyers krumplilé a reuma gyógyszere. Fogyasszunk étkezések előtt l-2 teáskanállal. Nagy-Britannia egyes vidékein szokás, hogy a reumás emberek néhány szem burgonyát hordanak a zsebükben. Pár nap múlva újra cserélik, mert úgy tartják, abszorbeálja a savat a beteg testrészből. Népi gyógymód aranyér esetén: egy kis darabka, kúp alakúra faragott nyers krumplit kell a végbélbe helyezni, csökkenti a gyulladást. (Nem kell aggódni, a széklettel eltávozik.)
A reuma és egyéb savassággal kapcsolatos kórok esetében a krumpli héja is gyógyír. A héjakat megmossuk, és néhány percig forraljuk, majd leszűrjük, langyosan elkortyoljuk. Emésztőszervi panaszokra is javallt a burgonya fogyasztása. Gyomor és bélbántalmakra - gyomorhurut, fekély -, étkezések előtt igyon meg a beteg naponta 2-3-szor félcsészényi nyers krumplilevet. A burgonyakeményítő meggátolja az emésztőszervek gyulladását és mérgeződését.
A bőr gyógyítója. A nyers krumplilé, kén-, foszfor- és klórtartalma révén kivilágosítja a különböző bőrfoltokat. Nyers, reszelt burgonyát tehetünk az öregedéssel jelentkező barna foltokra is. Simítja a ráncokat, gyógyítja a hegeket. Éjszakára bedörzsölhetjük vele az arcot vagy más, ráncos testrészt. A nyers krumplipép enzimjei, C vitaminja és természetes keményítője remek táplálék a kiéhezett bőrszövet számára. Az alkalikus lé antiszeptikus, és fiatalos sugárzást ad a bőrnek. Gyógyítja az ízületek és izmok duzzanatait is. A kipréselt krumpli levét forraljuk fel addig, amíg az eredeti mennyiségnek egyötöde nem lesz. Híg kenőcsöt kapunk, ezt meleg borogatás után az érintett részre kenjük. A műveletet háromóránként megismételjük, amíg a fájdalom és a dagadás nem enyhül.
Kommentek