A zöld tea a kínai, japán kultúra hírnöke. Európában elsősorban gyógyhatása miatt vált közkedveltté: gyógyítja a rákot, fékezi az öregedési folyamatokat, ellenszere a fogszuvasodásnak, gátolja az arterioszklerózist. Segít az agyvérzés megelőzésében, mivel csökkenti a koleszterinszintet, és méregteleníti a szervezetet a radioaktív szennyeződésektől is.
Kétszáz fajtája ismert, ízszakértők ismernek borízű, száraz és keserű aromájú, tengeri moszat- vagy halízű, zöldség- vagy fűszeres zamatú változatokat. A kínai, taiwani fajták lágyabbak a japánnál.
Gyógyszer vagy orvosság?
A zöld teát mintegy ötezer évvel ezelőtt már ismerték Kínában és kizárólag gyógyszerként fogyasztották. Ajánlották például tumorok, hólyag-megbetegedések, letargia esetén. A zöld tea kultusza szakrális ceremóniákon először Krisztus után 620 körül jelent meg. A buddhista tanokkal együtt indiai közvetítéssel került Kínába és Japánba. Dél-Kínában ma is tizenhat tartományban találunk teaültetvényeket, Japánban a Fuji lábánál termesztik a zöld teát.
Európában sokáig azt hitték, hogy a tea és a zöldtea különböző növényekből származik. Mindkettő egy Camellia Sinensis nevű fa nemzetségéhez tartozó fa leveléből készül. A különbséget elsősorban a szedés utáni különleges kezelés jelenti: Japánban a zöld teának szánt tealeveleket hervadás után néhány percre forró hengerben vízgőzzel kezelik, Kínában pedig vas serpenyőben szárítják és röviden felmelegítik. Ezért tűnik forrázás után a kínai zöld tea halvány narancssárgásnak, a japán változat pedig citromsárgás vagy zöldes. A levelek eredeti zöld színüket az eljárások miatt tartják meg, kétszer hengerlik majd napon szárítják, ezért oldódnak ki könnyebben a teanövény sejtjeiből a beltartalmi anyagok.
A fekete teát brit kereskedőknek köszönhetjük. A tealevél kémiai összetételét a 18. században kezdték az úgynevezett fermentációval megváltoztatni. Nem más ez, mint egy erjedést okozó oxidációs eljárás. Az első hengerlés után meleg térben nagy páratartalom mellett levegőztetik a nedves leveleket. Ekkor rézvörösre színeződnek. Addig fújják a forró levegőt, amíg meg nem száradnak. A tea tömege háromnegyed részére csökken és megkapja jellemző fekete színét. Egy taiwani specialitás, az Oolong: átmenet a zöld és a fekete tea között - csak a levélszélek fermentálódnak, belül zöld marad.
A zöld tea kezelési eljárásai kíméletesebbek a fekete teáénál: mivel a zöld tea kémiailag egyáltalán nem változik, gyógyszertani szempontból több értékes anyag marad benne. A koffein nevű alkaloidát - a tea esetén teinnek is nevezik -, mindkét fajta tartalmazza, amely a theophyllin és theobromin alkaloidákkal együtt megvédi ellenségeitől a teanövényt. (Hasonlóan, mint ahogy a nikotin is védi a dohánynövényt.) Az árnyékos helyről származó teacserje 50 %-kal több koffeint tartalmaz, mint a napon növő, ezért fontos számára az ideális fény-árnyék viszony. A zöld tea koffeintartalma 1,82 - 2,94, a fekete tea koffeintartalma 2,6 - 3,5 százalék.
Koffein és cserzőanyagok
A kávé koffeintartalma felizgat, a teáé nem. Vajon miért? A kávé koffeinje káliummal kötődik, melyet a gyomorsav hirtelen felold. Ezért kerül fogyasztás után gyorsan a véráramba, s izgatja fel fogyasztóját, aztán gyorsan le is bomlik. Ellentétben ezzel a tea koffeinje - cserzőanyagának köszönhetően - csak fokozatosan kerül a vérbe. Közvetlenül hat a nagyagykéregre, s hosszabb időre megemeli a szellemi teljesítőképességet. Ezt a folyamatot támogatja a teában lévő, hetvenötféle nyugtató hatású éterikus olaj is.
Gyógyszertani szempontból a zöld tea jelentős összetevői az úgynevezett flavonoidok, azaz különböző cserzőanyagok, amelyek a kesernyés ízt, ugyanakkor számos egészségvédő tulajdonságot kölcsönöznek neki. Minél frissebb, annál jobb! A magas cserzőanyagtartalom alacsony koffeintartalmat jelent. A zöld tea 40 százalékkal több cserzőanyagot tartalmaz, mint a fekete tea. Ezenkívül 25 százalék aminosavat (theanin, asparginsav, glutaminsav).
Vitaminjai könnyen beépülnek a szervezetbe. 100 gramm zöld tea például 100 milligramm C vitamint tartalmaz, míg a fekete tea a fermentáció során C vitaminjának 90 százalékát elveszíti. Jelentős a karotin és a komplex B, E és K vitamintartalma is. A huszonnyolc nyomelem közül említésre méltó az alumínium, a mangán és a fluor tartalma. Csersavanyaga az influenzavírus elleni hatóanyag, gyulladáscsökkentő, gátolja a fogszuvasodást, adott esetben szájöblögetés is ajánlatos. Koleszterinszintet csökkent, ezért megelőzi a koszorúér szűkült, az arterioszklerózis, a trombózis kialakulását, csökkenti a magas vérnyomást, a nikotin hatását. Egy japán vizsgálat szerint a Hirosimai atomtámadás után nagyobb életkilátásai voltak azoknak, akik zöld teát fogyasztottak.
Fogyasztását azonban nem szabad túlzásba vinni, és közben ügyelni kell a fokozott vasbevitelre. Koffeintartalma révén magas vérnyomásban és szívbetegségben szenvedőknek nem ajánlott.
Elkészítési módok
Alaprecept:
1,5 - 3 teáskanál literenként vagy 1,5 gramm csészénként. A jó minőségű zöld teát négyszer is le lehet forrázni.
1. recept:
Csészénként 1- 1,5 gramm zöld teát leforrázunk 60-75 fokos vízzel és állni hagyjuk. Nem keverjük, hanem 2-3 perc után leisszuk a levélről a teát. (Többször le lehet forrázni.)
2. recept:
60 - 75 fokos vizet öntünk a levelekre, hogy elfedje és azonnal leöntjük róla. Majd megint vizet öntünk a kannába, így eltűnik a keserű íz, élvezhetőbb a tea.
3. recept:
Ahogy a japánok szeretik: csészénként 2 gramm teát leöntünk 60 - 75 fokos vízzel, ez 1- 1,5 percig áll. Azonnal leöntjük. Íze akkor érvényesül igazán, ha a víz mésztartalma kicsi.
Bancha tea
Hagyományos, pörkölt japán zöldtea, gondosan válogatott teacserje levelekből. Egy-kettő-hároméves cserjékről származó különböző fajtái ismertek. A zöldteánál energetikai szempontból jangabb, kevesebb koffeint tartalmaz, ezért például a kiegyensúlyozott táplálkozás hívei, a makrobiotikusok alap itala.
Elkészítése: legjobb kemény cserép- vagy kőedényben készíteni: 1-2 teáskanál teafüvet 4 csésze forró vízzel leöntünk, 5-10 percig állni hagyjuk. A recept ízlés szerint változtatható. A következő adag főzésénél ne öntsük ki a teafüvet, tegyünk hozzá újat, egészen addig, amíg 2,5 cm magas nem lesz az edény alján. Egész nap ezt iszogatjuk.
Gyógyhatása
Gyomorégésre:
- egy csésze teához egy teáskanál szezámsót teszünk
- egy csésze teához reszelt fehérretket és egy kis tamari szójaszószt teszünk
Folyás kezelése:
Ehhez kb. 1 liter teát 5-10 percig főzünk.
- Hüvelyöblítés banchateával vagy a következővel:
- banchateába egy csipet tengeri sót, egy citrom levét vagy egy teáskanál rizsecetet keverünk
Kukicha tea - ágtea
A teacserje gondosan válogatott leveleit és fiatal ágait a szezon végén kézzel szüretelik, pörkölik, ezért a kukicha tea szegényebb teinben, mint a fekete tea. Hároméves teának is nevezik, és a legsilányabb, de egyben a legegészségesebb teának tartják Japánban. A teák közül a legkevesebb koffeintartalma a Kukichának van, gyerekek is fogyaszthatják. Energetikai szempontból a Banchánál is jangabb. A vért lúgosítja, így fáradtságban frissít, álmatlanságban nyugtat, jótékonyan hat hólyag-, szívműködés- és emésztési rendellenességeknél, és általános fáradékonyságnál.
Gyógyászati célra egy csipet tengeri sóval fogyasztják. A Kukicha és a Bancha is jótékonyan hat hányinger, másnaposság esetében, ilyenkor egy kis rizsecetet keverhetünk bele. A túl sok édesség fogyasztása után fellépő csömörérzés esetén igyunk meg egy csésze sötétre főtt Kukicha teát, keverjünk bele egy teáskanál Tekkát.
(speciális fűszerkeverék)
A Kukicha tea elkészítése: enyhe teát kapunk, ha 1 teáskanál ágacskát 2 csésze vízben röviden felfőzünk. Erősebbet, ha 1 teáskanálnyit 4 csésze vízben 10 percig főzünk.
Kommentek