Címkék

Abracadabra (1) adukibab (2) advent (2) áfonya (1) aforizma (1) agar agar (2) ajándék ötletek (1) Akaratunk gyógyereje (1) Akaratunk Gyógyereje (1) Aki szépen butáskodik (1) akupunktúra (1) alapanyagok (2) Albrecht Dürer (1) alga (6) algalap (6) algériai saláta (1) allergének (5) allergia (6) alma (8) almakompót (2) almalé (1) Almásy Katalin (1) alternatív táplálkozás (1) angyal (1) angyalok (1) Anti Saar (1) antropozófia (1) anyaság (1) anyatej (1) Apukai perspektíva (1) arame (4) aranygaluska (1) Arany János (1) archetípus (1) árnika (1) árpa (5) articsóka (3) ásványi anyagok (1) aszalás (3) aszalt gyümölcs (4) aszalt szilva (1) atomerőmű (1) avokádó (4) Azt mondták válnak (1) Az életem ízei (1) A legjobb hely a városban te vagy (1) A lélek szabadsága (1) A szomjas troll (1) A Varjúherceg (1) bab (4) bableves (4) banán (3) bancha tea (2) barack (2) barackturmix (1) barátfüle (1) barátság (1) Barbados (1) barnarizs (11) Bart Dániel (1) basemel (1) befőzés (11) bejgli (1) Belső Nóra (1) berkenye (1) Berkenye Pityó (1) Betűtészta Kiadó (1) biobor (1) bioenergia (1) birs (2) birsalma (3) birsalmakompót (1) birsalmaleves (1) Bitches Brew (1) blansírozás (2) bobájka (1) bodza (1) bodzaital (2) bögrés mákos (1) böjt (10) Böjte Csaba (1) Böjte Csaba füveskönyve (1) bölcsesség (1) Boldizsár Ildikó (3) boldogasszony mentája (1) Boldog szülő (1) Bóna László (3) borscs (1) brokkoli (4) brokkolileves (1) brokkoli leves (1) Budapesti kultúrtörténeti séták (1) bukta (1) burgonya (1) burgonyasaláta (1) Burnout szindróma (1) búza (2) búzacsíra (2) búzadara (1) búzahús (1) búzás bableves (2) cayenne-bors (1) cékla (9) céklasaláta (1) cékla fasírt (1) chia mag (2) chili (2) chilipaprika (1) cickafark (1) cikória (2) Címkék (7) citrom kúra (1) Cointreau (1) cöliákia (2) coli bélbaktérium (1) családterápia (2) csalamádé (1) csalán (1) csalánleves (2) csalántea (1) csapati (3) Csapody Kinga (1) császármorzsa (1) Csányi Vilmos (1) Csender Levente (1) cseresznye (3) csicserborsó (1) csicseriborsó (5) csicserikuckó (5) csicseri saláta (1) csicsóka (3) Csigaház (1) Csigó Zita (1) csikung (1) csili (1) csipkebogyó (1) csipkeital (1) csíra (9) csíraleves (1) csírázott (3) csőben sült (1) Csóka Judit (1) csokiéhség (1) csokitorta (1) csokoládé (1) Csomagolj ebédet! (1) cukkíni (1) cukkini (1) cukkíni fasírt (1) cukkini krémleves (2) cukor (1) cukorérzékenység (2) currypor (1) currys zöldség (1) dagasztás (1) dahl (1) daifuku (1) Das Goetheanum (1) dedikálás (1) delfinek reggelije (1) demencia (1) derelye (1) desszert (2) desszertgolyók (1) Dettikéről és más istenekről (1) diéta (3) dinnye (3) dió (6) diólevél (1) diós csiga (2) Dívali (1) Dívali ünnep (1) Dombóvári István (1) Dr. Gyarmati Andrea (1) dr. Katona Edit (1) Dragomán György (2) édesgyökér (1) édesítőszer (1) édeskömény (2) édesrizs tészta (1) édesség (4) egészséges táplálkozás (2) egeszsegvar (1) Egyszerűbb gyermekkor (1) Egyszer egy kutya (1) egytálétel (1) együttérzés (1) egzotikus fűszerek (1) ehec baktérium (1) Elekes Dóra (1) élelmiszermentők (1) Élesztő (1) életerő (3) Életválságok meséi (1) elhízás (1) Előfutár (1) Elsa Valle (1) empátia (1) Emyü Gardian (1) endívia (2) eper (3) Erdély Dániel (1) érzékenységek (1) est (1) Eszterhai Katalin (4) ételallergia (1) ételek helyrehozása (1) ételek kézzel (1) ételfotó kiállítás (1) ételkészítési módok (2) étel előkészítés (3) etetési történet (3) étkezés (2) étkezési (2) étvágy (1) Everness (1) Everness Fesztivál (1) evőeszköz (1) évszakváltás (1) Ez a város egy távoli bolygó (1) fagyi (1) fahéj (1) fájdalomcsillapítás (2) falafel (2) farfalle (1) fasírt (2) fasirt (1) fast food (1) fa elem (1) fehérjegolyó (1) fehérjék (1) fehér üröm (1) feldolgozásregény (1) felhő (1) Fényadó ünnep (1) fényevés (1) fermentálás (1) filozófia (1) finn nemzeti étel (1) fogamzásgátlás (1) fogyókúra (8) fokhagyma (1) fokhagymás öntet (1) Föld (1) földimogyoró (2) föld elem (2) Folyékony kenyér (1) FoodPlay (1) Főzdefeszt (1) főzés (1) főzési módok (4) Főzni szexi (1) Főzőskönyv (1) főzz évszakok szerint! (7) franciasaláta (1) frissítő ital (2) fukusimai (1) fukusimai erőmű (1) fürdő (1) fűszer (3) fűszerek (3) fűszernövény (1) fűszersó (1) gabona (4) gabonafehérje (2) gabonakávé (1) gabonamagvak (1) gabonapehely szelet (1) gabona fasírt (1) galambvirág (1) galuska (1) garam masala (1) Gellérthegy (1) generációk (1) gesztenye (5) Géczi János (1) gluténérzékenység (6) gluténintolerancia (1) gojibogyó (3) gomba (7) gombaleves (2) gombapörkölt (1) gombasaláta (1) gombásodás (1) görögdinnye (1) görögsaláta (1) grill (2) Grünkern (1) Gurgyijev (1) Gyémánt (1) gyerek (4) gyerekjáték (2) gyerekkönyv (2) gyereknap (1) Gyere velem gyógyítani! (1) gyermekétkeztetés (1) gyógyfű (2) gyógyital (2) gyógyítás (1) gyógynövény (1) gyógytea (1) gyömbér (1) gyömbérvizes (1) gyorslekvár (1) gyorsszörp (1) gyümölcs (11) gyümölcslé (1) gyümölcsleves (3) gyümölcsnyárs (1) gyümölcsös szelet (2) gyümölcssaláta (3) gyümölcszselé (1) gyúrás (1) hagyma (3) hagymakrém (1) hagymaleves (1) hajdina (3) hajdinaleves (1) hajdina gombóc (1) Hamupipőke Facebook-profilja (1) Hamupipőke magmixe (1) harangvirág (1) hasfájás (1) hashajtó (1) házipatika (3) házi gyógymódok (1) házi sör (1) Hippokratész leves (1) hízás (1) hiziki (3) Hodnik Ildikó (1) Hogyan segítsek én terajtad (1) hőkezelés (2) hókifli (1) hokkaidótök (3) hokkaidó tök (2) Holch Gábor (1) holdhatás (1) Holló Kati (1) homeopátia (3) hormon (1) hormontípus (1) Horváth Ildi (1) humusz (1) Húsvét (2) húsvéti menü (2) időskor (1) időskori betegségek (3) idősödés (1) Így mennek nálunk a dolgok (1) immunerősítés (2) Irány Észak! (1) irodalom (1) iskolabüfé (2) italalapanyag (2) izlés fiziológiája (3) J. Kovács Judit (1) Jakupcsek Gabriella (1) jégsaláta (1) Jézus Szíve Társasága Péceli Idős Otthon (1) Jézus Szíve Társasága Péceli Idős Otthona (1) jin jang (7) joghurt (2) Jorge Bucay (3) Joseph Beuys (1) juhtúró (1) Julienne (1) kakaós csiga (2) kamilla (1) kánikula (3) kannelóni (1) kapor (2) kaporleves (2) káposzta (9) káposztasaláta (1) káposzta leves (1) karácsony (10) karácsonyi aprósütemények (1) karácsonyi menü (13) Karácsonyi Vega Est (1) karalábé (5) karantén (2) karanténkonyha (1) karfiol (4) karfiolkrém leves (1) karobkrém (1) karob mokka (1) kása (1) kávé (2) Kávékantáta (2) kecsap (1) kecskealudttej (1) kecskesajt (1) kecsketej (2) kecsketúró (1) Keiya (1) Kékre szeretni (1) keksz (1) kel (3) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (3) kenyérpirítás (2) Kerekító Manó (1) kert (1) ketchup (1) KidsOasis (1) kimerültség (1) Kim John Payne (1) királymorzsa (1) kirándulás (1) Kiss Noémi (1) Kiss Ottó (1) Kis viking legendárium (1) kivi (2) Ki szeret igazán? (1) Kneipp-kúra (1) kofu (2) kofugombóc (1) kókuszgolyó (1) kókuszkeksz (1) kókuszkrém (1) kókusz kocka (1) köles (15) köleses okara (1) köleses palacsinta (1) köleses saláta (1) kölesfasírt (1) kölesleves (1) kölestorta (2) koleszterin (2) köles kolbász (2) köles sütemény (1) költői (1) kombu (1) komló (1) kompót (1) Koncz Zsuzsa (1) konyha (1) konyhanyelvművelő (1) könyv (7) könyvajánló (6) Könyvhét (1) korai kötődés (1) Koródi Márta (1) koronavírus (1) körte (4) köszvény (1) kovászos uborka (3) közkedvelt recept (1) Közös Lábos (4) Krisna-tudatú hívők (1) kroaszan (1) krumpli (1) krumplifőzelék (1) krumplis galuska (1) kuglóf (1) kukorica (4) kukoricabajusz tea (1) kukoricadara (1) kukoricamálé falatkák (1) kukoricatorta (2) kukta (1) Kurt Tepperwein (1) kuszkusz (2) Laár András (1) lábfej (1) Lajtai György (1) Lámpaoltó pöttyös néni (1) Lányok és asszonyok aranykönyve (1) lapcsánka (1) lasagne (1) lazacleves (1) (1) léböjtkúra (4) lecsó (3) Légy az élet csodálója! (1) lekvár (3) lekváros bukta (1) lélek (6) lélek táplálása (3) lelki-szellemi táplálék (2) lelki egészség (2) lencse (2) lencsecsíra (1) lencseleves (1) lencsesaláta (2) lenmag (4) lepény (2) leves (1) lilahagyma krém (1) lilakáposzta (1) Linda Thomas (1) lisztérzékenység (3) lúgosítás (4) macska (1) madár (1) magas vérnyomás (1) máglyarakás (1) magnézium (1) magvak (4) magyaros francia lecsó (1) Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (1) Mahasti (1) máj (3) majonézes kukorica (1) mák (7) mákos guba (1) mákos köles (1) mákos kukorica (1) makrobiotika (659) makrobiotika tanfolyam (24) makronauta (608) makro étrend (627) máktorta (1) mandula (1) mangold (1) mángold (1) manióka (1) Manó Kiadó (1) mantou (1) Maros Krisztina (1) Martin Keizer (5) masni (1) masszázs (1) meditáció (1) mediterrán lecsó (1) medvehagyma (1) Megasztár (1) meggy (2) meghűlés (2) Melegszívű fegyelmezés (1) mélyhűtés (1) mennybemenetel (1) menstruációs fájdalom (1) menta (2) méregtelenítés (22) mese (2) meseantológia (1) mesekalauz (1) meseterapeuta (2) meseterápia (2) Metamorphoses Meseterápiás Módszer (1) méz (2) mézes sütemény (1) Michelangelo (1) Michio Kushi (2) milánói makaróni (1) Miles Davis (1) Mina Dobic (1) minesztróneleves (1) miszó (10) miszóleves (10) Mi vagy nekem? – Mi vagyok neked? (1) mochi (1) Mochi (1) mogyo (1) mogyoró (1) mondóka (1) morzsasüti (1) morzsás karfiol (1) moszat (1) müge (1) mungóbab (2) művészet (1) müzli (1) müzliszelet (1) mu tea (1) nagyszülő (1) Nagyszülők a kispadon? (1) Napkút Kiadó (1) napozás (1) napraforgó (1) napraforgómag (2) napraforgó csemege (1) narancs (2) narancsleves (1) naspolya (1) népmese (1) nevelés (2) nishime (5) nituke (2) női ciklus (2) női sors (1) Nők Lapja (1) nori (5) nori alga (1) November elseje (1) Növényi Norbert (1) nyers étel (2) nyírfaital (1) Odüsszeusz (1) okara (7) okarafasírt (1) okara kolbász (1) olaj (1) olajos magvak (2) Olvasás Éjszakája (1) öngyógyítás (1) öninterjú (1) önismeret (1) önterjú (1) öntet (3) országtorta (1) őszibarack (1) Őszi kék (1) Otthon (1) öt elem tana (10) padlizsánsaláta (2) palacsinta (2) pálcika (1) pályázati felhívás (5) paprika (3) paprikakrém (1) paprikalekvár (2) paradicsom (6) paradicsomlé (1) paradicsomos káposzta főzelék (1) paradicsomos lencse (1) paradicsomos pesto (1) parajfőzelék (1) Párducpompa (1) parkáp (1) pástétom (2) patiszon (1) pekándió (1) penne (2) pénz (1) pepperonáta (1) pestoszósz (1) pesto szósz (1) pickels (1) Pieta szobor (1) pihenés (1) pipiske (1) Pirosmadár (3) piros gyümölcsök (2) Piros madár (3) piskóta (2) pizza (2) pofézni (1) polenta (1) Pöttyös néni (1) praktikák (1) pránaevés (1) prosztatapanaszok (1) puliszka (1) pünkösd (3) pünkösdirózsa (2) puri (1) quinoa (2) quinoapehely (1) r.makroszem (1) radicchio (1) radioaktív (1) rádióműsor (4) rakottas (1) rakott kelkáposzta (1) Ranjeet Singh (1) Ránky Edit (1) rántott leves (1) rántott tejbegríz (1) rántott zöldség (1) râpèes (1) ratatouille (1) ratatuille (1) rebarbara (2) rebarbaraital (1) recept (3) relaxáció (2) Rémoulade (1) reneszánsz süti (1) répa (2) répalé (1) répapástétom (1) répatorta (1) retek (5) retekcsíra (1) reuma (2) ribizke (1) ribizli (1) Ridikül (1) rigó (1) Rigó Kata (1) rizs (7) rizsbukta (1) rizsfajták (1) rizsfasírt (1) rizsgombóc (1) rizskúra (2) rizsmiszóleves (1) rizspuding (1) rizst (1) rizstészta (4) rizs sütemény (1) Rofusz Kinga (1) rokfort (1) rozs (1) Rudolf Steiner (2) rukkola (1) ruta (1) salaktalanítás (2) saláta (14) salátakatáng (1) Saly Noémi (1) sárgabarack (1) sárgaborsó (1) sárgaborsóleves (1) sárgadinnye (1) sárgarépa (1) sárgarépafőzelék (1) sátor (1) savanyítás (7) savanyúság (2) savanyú káposzta (5) Savarin (1) Scolar Kiadó (1) serpenyős alma (1) Sértések és sértődések (1) shiitake gomba (1) Shio-kombu (1) shoyuleves (1) (2) sodó (1) Soma Mamagésa (1) sör (1) sörfőzés (1) Sörivók zsebkönyve (1) Sörkönyv (1) sóska (1) sóskaleves (1) soványság (1) spárga (1) spárgaleves (1) spenót (6) spenótos pesto (1) spiritualitás (2) sport (1) Stahl Judit (2) stangli (1) Steve Biddulph (1) stressz (2) Streussel Kuchen (1) sugárfertőzés (3) sült répa (1) sült tofu (1) súlygyarapodás (1) súlyprobléma (1) superfood (1) sushi (1) sütemény (7) sütőtök (10) sütőtökleves (1) Szalma Edit (1) szamóca (1) szamósza (4) Szécsi Noémi (2) szeder (2) szejtán (2) székely káposzta (1) szellemi fejlődés (1) szem (1) személyiség (1) szendvicskrém (2) szénhidrátok (1) szerelem (1) Szeretni a takarítást?! (1) szervóra (1) szezámmag (2) szezámmagos vaj (1) szezámolaj (2) szezámsó (3) szezámvaj (1) szieszta (1) szilva (6) szilvaleves (1) szilvásgombóc (1) szilva fagylalt (1) szilveszter (1) szilveszteri menü (1) Szimpla kert (1) szinusz hullám (1) Szó-csönd (1) szociális művészet (1) Szögyal Rinpocse (2) szója (5) szójabab (4) szójababkrém (2) szójaszósz (1) szójatej (1) szójatejbe rizs (1) szója tej (2) szokások (1) szőlő (2) szőlőlevél (1) szörp (1) szószok (1) sztrapacska (1) Szukák főztje (1) születésnap (1) szushi (1) szusi (7) tabuli (1) tahin (4) tahinkrém (1) tahinöntet (1) tanfolyam (2) tápióka (1) tápiókagyöngy (1) tartósítás (4) tavaszi tekercs (1) tea (4) tejbegríz (2) Tejeda Erika Anna (1) tejfokozó (1) tél (5) téli étel (1) tempe (3) temperamentum (1) tempura (1) tengeri só (1) terhesség (3) természetes édesítő (1) természetgyógyász (1) természetgyógyászat (1) terrine (1) testsúly (1) tészta (4) Tibeti hagyomány (1) Tisza Kata (2) tócsni (1) tofu (23) tofumajonéz (1) tofupástétom (1) tofurántotta (2) tofus brokkolileves (1) tofus penne (1) tofus táska (1) tofutorta (1) tojás (1) tök (3) töltike (2) tönköly (1) török édesség (1) török konyha (1) Tóth Krisztina (1) Tóth Vera (1) tudatos táplálkozás (1) tűlevél (1) turmixgép (1) túrógombóc (3) tűz (1) tűzrakás (1) uborka (6) uborkaleves (1) uborka saláta (1) ufóvér (1) újhagymás paradicsom (1) Újratervezők Az autizmus spektrummal élőkért Egyesület (4) umeboshi (4) umeboshi szilva (1) Unicef (1) úritök (1) útipatika (1) uzsonna (1) vadrizs (2) változás kora (3) vanília (1) várandósság (3) vargabéles (1) vargányagomba (3) Varró Dániel (3) vega (1) Vegetáriánus Fesztivál (4) vers (6) Villu világa (1) Vinaigrette öntet (1) virágevők (1) virágszirom (2) virágtea (2) vitaminital (1) vitaminok (11) víz (3) vizitorma (1) vöröskáposzta (4) vöröslencse (1) wakame (5) waldorf (1) Waldorf-iskola (1) Waldorf-pedagógia (1) Weöres Sándor (1) zab (6) zabcibere (1) zabital (1) zabkása (1) zabkorpa (1) zabpehely (5) zabpehelykeksz (1) zacher (1) Zalka Csenge Virág (1) zeller (3) zellersaláta (1) zöldbab (2) zöldborsó (1) Zöldi Gergely (1) zöldség (16) zöldséges fészek (1) zöldségköret (1) zöldségleves (4) zöldségsaláta (1) zöldség saláta (1) zöld paradicsom (1) zöld tea (1) Zseblámpás mesék (1) zserbó (1) zsírégetés (1) zsírok (2) boldog gyermek (1) Címkefelhő

Friss kommentek

  • Makronauta: Eltettük cseréphordóba a szokásos télire való káposztát, 20 kilót. Még csak két napja, de már szi... (2023.12.03. 15:54) Hordós káposzta - Savanyítás természetesen
  • Makronauta: A kánikula legalább arra jó, hogy uborkát, káposztát érleljünk. Ezekből aztán készülhet például hi... (2023.07.19. 16:27) Savanyítás - természetesen
  • Makronauta: Az egyik legszebb, legfinomabb, hűsítő nyári desszert! (2022.07.13. 18:59) Tápiókagyöngyös gyümölcs
  • Makronauta: A mai menü: falafel! Nagyon finom lett. Ősszel gyakran van babféle, káposztaféle és sütőtök - sok-... (2021.10.12. 19:30) Falafel, csicseriborsó fasírt
  • Makronauta: Tisza Kata hozzászólása a facebookon: "Drága Szepesi Dóra olyan szépen és mélyen szintetizálta az ... (2021.03.15. 09:57) Kékre szeretni*

Köles receptverseny

A minap egy köles nevű étteremben rendeltem kölestálat – kölesből ez szerepelt egyedül az étlapon. Dicséretes, hogy a séf egyáltalán vette a fáradságot és készített valamit ebből az aranyos kis gabonából, de az igazat megvallva, nem nagyon erőltette meg a fantáziáját: a főtt köles ugyanis köretként szolgált egy csirkemáj pörkölt alatt. A gabona nem volt teljesen megfőve és így még inkább érződött az a bizonyos „gabonatároló íz”, ami oly sokunkat elriaszt az úgynevezett egészséges táplálkozástól. A kölest először is érdemes alaposan, meleg vízzel átmosni, majd puhára főzni. 

Sok-sok finomság készülhet kölesből. Milyen jó lenne egy gyűjtemény, amiből kedvünk szerint válogathatnánk! Osszuk meg, gyűjtsük össze ötleteinket!


Kedves Olvasó, ha van egy jó kis ennivaló recepted, aminek az egyik összetevője köles, írd be a pályázat komment rovatába, vagy küldd el a makronauta@gmail.com e-mail címre. December közepéig várjuk a recepteket. A szigorú zsűri döntése alapján karácsonyra a három legjobb recept beküldője postán megkapja a Boldog szülő boldog gyermek című receptes életmódkalauzunkat.

Figyelem:
Vegetáriánus recepteket várunk!

Beküldési határidő:
Luca nap, azaz december 13-án éjfél.

Eredményhirdetés:
december 15-én, a Makronaután.
Ezután postázzuk a nyereményeket, hogy a könyvek még odakerülhessenek a karácsonyfa alá.

Tehát: recept, ami köles, hogy finomakat ehess!

Ráhangolónak egy kis gyönyörűség kedvenc költőmtől:

Kovács András Ferenc

Rudika

Rudika, kicsi madárkám,
sárga szépség, csicsergőm!
Hova gurul a kölesszem
tálka-szélről kipergőn?

Rudika, be gyönyörűség,
görbe csőröd, ha cserfel!
Kitavaszodik a kedvem –
hangod ébreszt ma reggel!

Rudika, te papagályok
Gyöngye, röpdöss csacsogván!
Kipörög a köles ismét –
Földre szórtan ragyog már…

Címkék

Címkék: köles pályázati felhívás

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://makronauta.blog.hu/api/trackback/id/tr33306921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Makronauta · http://makronauta.blog.hu 2011.11.01. 16:10:53

Balázstól érkeztek e-mailben:
Köles reggelizőpehely

hozzávalók 2 adagra:
10 deka nyers 7-24 órán át áztatott köles
4 deci víz
csipet só
kanál vaj
falatnyi gyümölcsök, gyümölcsdarabok
juharszirup/méz

elkészítés: forraljuk fel a kölest a vízzel és vajjal, majd lassú tűzön
lefedve pároljuk 20-25 percig, amíg a köles meg nem puhul és puliszka
állagú nem lesz. Szórjuk rá a gyümölcsünket, és csorgassuk nyakon a
sziruppal.

Kölescsoda

hozzávalók 4 adagra:
10 deka nyers köles
deci szójatej
fél liter forró víz
5 deka aprított datolya (kávédarálóban enyhén megzúzott nagy kaliforniai
mazsolával helyettesíthető)
2 deka kókuszdió-pehely
pár csepp vanília-aroma (házilag főzött vaníliaszirup)

elkészítés:
170 fokra előmelegített sütőbe 20 x 30 centis tepsiben fél óráig süssük az
összekevert hozzávalókat, keverjük jól fel, majd további fél óráig süssük a
második menetben is. Tálaljuk iziben!

Makronauta · http://makronauta.blog.hu 2011.11.06. 21:03:14

Katalin küldte:

Köleskörözött

Hozzávalók: 10 dkg köles, 1 fej lilahagyma, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál mustár. Só, őrölt köménymag, pirospaprika ízlés szerint.

A kölest puhára főzünk, amikor langyosra hűlt, belekeverjük a tejfölt, a mustárt, az apróra reszelt hagymát, ezután fűszerezzük. Botmixerrel krémesre keverjük.

Egészséges, olcsó, könnyű és finom uzsonnakrémet kapunk.

Dagócs 2011.11.06. 21:43:09

Gombás köles

Hozzávalók:
1 bögre köles
2 fej vöröshagyma
1/2 evőkanál pirospaprika

bors
negyed kiló gomba
olivaolaj
tejföl

A kölest be kell áztatni vízbe (1 bögre köleshez 2 bögre víz ajánlott). Addig az olajon meg kell pirítani a hagymát, majd hozzáadni egy negyed kanál pirospaprikát. Ezután jöhet bele a köles, majd az egészet fel kell önteni vízzel. Sűrű kevergetés mellett meg kell várni, amíg megpuhul a köles, amikor már majdnem kész, akkor jöhet bele a gomba. Kis sóval és borssal ízesíthető. Sűrítésnek tejföl vagy tejszín használható.

Igazi laktató finomság. :)

Makronauta · http://makronauta.blog.hu 2011.11.10. 08:27:50

Csilla küldte:

Ezekhez a receptekhez egy kis történetem is van :). Vendégeket vártunk és szeretem volna a hagyományos ételek mellé valami finom egészséges ételt készíteni. Ezért előétel vagy körítés gyanánt csináltam sajtos köles tekercset ( Ránky Edit receptes füzetéből). Igen ám, de sok lett a köles.
Mivel semleges ízűre kellett készíteni a kölest, így desszertet készítettem a maradékból :D!
Íme a két recept:

Sajtos köles tekercs

25 dkg köles, kb. 1 liter víz, kurkuma, só, 25 dkg mirelit parajkrém, 5 dkg vaj, 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, só, 1-2 gerezd áttört fokhagyma, tej, 25 dkg eidámi sajt. ( Én házi, általam készített kecske sajtot használtam
:D).

Forraljuk fel a vizet, megsózzuk és beleszórjuk az előzőleg megmosott kölest. Kurkumával ízesítjük. Megfőzzük és hagyjuk kihűlni. A vajból, lisztből,fokhagymás világos rántást készítünk és hozzáadjuk a felolvasztott parajkrémet. Jól felfőzzük és félretesszük kihűlni. Az előzőleg meleg vízbe beáztatott, felpuhított eidami sajtot sodrófával 2-3 mm vastagságúra
kinyújtjuk, majd a két masszát rétegesen még langyosan rákenjük, először a köleskását, majd a parajt. Ruha segítségével összegöngyöljük és lehűtjük.
Hidegen szeletekre vágjuk és tálaljuk.

Almás kölessüti ( valahol régen az interneten találtam ezt a receptet, 2 féle képpen lehet elkészíteni. :D)

1 bögre köles, 10 dkg növényi margarin, 3 alma (vagy 2 marék kókusz reszelék), méz.

A kölest 3 bögre vízben megfőzöm. Az almát megpucolom nagylyukú reszelőn lereszelem. Összekeverem a hozzávalókat annyi mézzel, hogy finom legyen.
Kikent, kb 20x40 cm-es tepsibe simítom és 180 fokon bő 30 perc alatt megsütöm. Kihűlve szeletelem.

Könnyű, egyszerű és egészséges receptek! Én nagyon megszerettem őket :).

Makronauta · http://makronauta.blog.hu 2011.11.10. 20:51:01

Gitta küldte:

Keleties Köles

hozzávalók: 2-3 gerezd fokhagyma apróra vágva, ízlés szerinti mennyiségű chili, szójaszósz, halszósz (ha használjuk, akkor sózni már nem kell), kb 2 cm-nyi gyömbér lereszelve, fehérbors, fél kávéskanálnyi nádcukor, vékony csíkokra vágott csirkemell, 1 bögre köles a szokásos módon megfőzve, 2-3 szál zöldhagyma felkarikázva, 1 sárgarépa és egy kisebb fehérrépa lereszelve vagy gyufaszálnyi csíkokra vágva, egy marék zöldborsó (a héjas cukorborsó az igazi!), egy marék babcsíra, friss koriander zöld, fél maréknyi sózatlan földimogyoró durvára vágva, kókuszolaj a sütéshez. (más zöldségeket is adhatunk hozzá, pl. cukkínit, brokkolit, kinek mi van otthon.)

A wokot felhevítjük, beletesszük a kókuszolajat, beledobjuk a fokhagymát, a chilit és a gyömbért, pár másodpercig pirítjuk, hozzáadjuk a húst, borsozzuk és összeforgatjuk. A szójaszószt, halszószt a cukorral és egy pici vízzel összekeverjük és a húshoz öntjük. Amikor a hús majdnem kész hozzáadjuk a fehérrépát, sárgarépát, borsót, pár percig pirítjuk. Ekkor adjuk hozzá a kölest, összeforgatjuk, ismét pirítunk rajta egyet. A végén kerül bele a zöldhagyma és a csíra, hogy éppen csak érje hő. Az apróravágott korianderzöld és a mogyoró már tálaláskor kerül a tetejére. Pár csepp citromlével vagy limelével még pikánsabb!

Mindez az előkészítéssel együtt is csupán fél óra, minél ropogósabbak a zöldségek, annál jobb!

Makronauta · http://makronauta.blog.hu 2011.11.18. 08:24:26

"Osvát" küldte:

Tarka-köles-csoda:

1 csésze kölest mossunk meg alaposan, majd 3szoros vízben 1 csipet tengeri
sóval főzzük fel. Forrás után kb. 20 percig alacsony lángon, tovább
forraljuk. Ez a főtt köles lesz az alapja a tarka csodának.

További hozzávalók és elkészítésük:

1 közepes póréhagyma, 1 db közepes lilahagyma, 1-1 db piros, sárga és zöld
színű (kaliforniai) paprika, 1 vékonyka cukkini, 1 nagyobb sárgarépa, 2
evőkanál olíva olaj, 1-1 mokkáskanál kakukkfű, majoránna.

A pórét karikára, a lilahagymát cikkekre, a paprikákat csíkokra, a cukkinit
nagyobb, a sárgarépát kisebb kockákra vágjuk.

A közepesen forró olíva olajon (vigyázat! az olivát ne hevítsük forrásig,
mert hamar megég)

először a póréhagymát pirítjuk, majd egyenként a többi hozzávalót úgy, hogy
az előzőleg elkészített zöldséget mindig átszedjük egy másik edénybe. Erre
azért van szükség, mert ha egyszerre mindet beletesszük, levet eresztenek és
nem lesz jó ropogós a zöldségünk. Nem kell megijedni, nem tart sokáig,
ugyanis nem kell agyonfőzni-sütni a zöldségeket jobb, ha kissé ropogósan
maradnak. Ha az összes zöldségünk megpirult, rátesszük a fűszernövényeket,
azokkal jól elkeverjük és átmelegítjük. Csak ekkor sózzuk, kevés tengeri
sóval!

A meleg kölesből tányérokra szedünk egy-egy csészényi halmot, melyek
közepébe kanállal mélyedést, krátert csinálunk és a zöldségragút
belekanalazzuk. Tetejét díszíthetjük petrezselyem zölddel, vagy 1 levélke
zsályával.

A zöldségeket ízlés szerint ki lehet egészíteni gombával, vagy apró rózsáira
szedett karfiollal, de a különféle változatoknak csak a fantáziánk szabhat
határt! Ha paradicsomot is szeretnénk beletenni, akkor csak a lehámozott,
apró kockákra vágott paradicsom húst használjuk, levét jól nyomjuk ki.

Jó étvágyat kíván,

Szívélyes üdvözlettel:

Osvát

Makronauta · http://makronauta.blog.hu 2011.11.29. 20:21:42

Mához két hétre lezárjuk a köles receptversenyt! Akinek még van valami jó kis recept a tarsolyában, nosza, elő vele, küldje bátran - ugyanis a három legjobb recept beküldője külön erre az alkalomra dedikált könyvet kap karácsonyra. Bár már eddig is sok finom kölesétel készítési ötlet érkezett, két hétig még várjuk a recepteket!

Makronauta · http://makronauta.blog.hu 2011.12.14. 21:14:50

Huszár Ildikótól érkezett:

/Bő lére eresztett/ Almás köles

1999 Pünkösdvasárnapjának reggelén ettük az itt következő egyszerű köleses
ételt. Előtte és utána is sokszor, de azok az alkalmak eltörpülnek ez a férjem
által főzött reggeli mellett. Akkor hajnalban-kora reggel született meg a negyedik gyermekünk. Otthon, nagy békességben és szeretetben. Geréb Ági figyelmes jelenléte mellett, a saját- és az égi és földi erők közreműködésével. Mindennemű külső beavatkozás nélkül.
Mikor ezt az omlós, erőt adó, de könnyen emészthető ételt eszem, az ízeken
Keresztül felelevenedik bennem az a hatalmas boldogság- és szabadságerő, amit ott
Mindannyian megéltünk, közösen étkezve a jól végzett munka után.
Otthon szülni már nem szabad, de a köles főzése még nincs a tiltólistán.
Használjuk ki a lehetőséget és fogyasszuk minél többször, ha egészségesek,
szépek és szabadok szeretnénk lenni.

Hozzávalók: 1 csésze szitán átmosott bioköles
3 csésze tiszta víz
1 csipet só
2 db nagyobb szeletekre vágott alma

Elkészítése:
Vastagfalú edényben a kölest szárazon enyhén megpirítjuk, majd felöntjük a
vízzel. Ha felforrt, a tetejére tesszük a feldarabolt almát és csipetnyi sót adunk
hozzá, mert így édesebb lesz. Az edényt lefedjük és 10-15 percig kis lángon fedőemelgetés nélkül készre főzzük. Kis időre /5-10percig/ hagyjuk nyugalomban állni.
Az étel akkor jó, ha omlósan szaftos, és akkor kitűnő, ha az alja egy picit
Odakap és ropogós. Ennek az ételnek az édesebb variációja, ha mazsolát vagy más aszalt
Gyümölcsöt főzünk bele. Tetszés szerint mézet, malátát csorgathatunk rá a tányérunkban.
Tetejét megszórhatjuk darált mandulával, mogyoróval.
süti beállítások módosítása