A minap egy köles nevű étteremben rendeltem kölestálat – kölesből ez szerepelt egyedül az étlapon. Dicséretes, hogy a séf egyáltalán vette a fáradságot és készített valamit ebből az aranyos kis gabonából, de az igazat megvallva, nem nagyon erőltette meg a fantáziáját: a főtt köles ugyanis köretként szolgált egy csirkemáj pörkölt alatt. A gabona nem volt teljesen megfőve és így még inkább érződött az a bizonyos „gabonatároló íz”, ami oly sokunkat elriaszt az úgynevezett egészséges táplálkozástól. A kölest először is érdemes alaposan, meleg vízzel átmosni, majd puhára főzni.
Sok-sok finomság készülhet kölesből. Milyen jó lenne egy gyűjtemény, amiből kedvünk szerint válogathatnánk! Osszuk meg, gyűjtsük össze ötleteinket!
Kedves Olvasó, ha van egy jó kis ennivaló recepted, aminek az egyik összetevője köles, írd be a pályázat komment rovatába, vagy küldd el a makronauta@gmail.com e-mail címre. December közepéig várjuk a recepteket. A szigorú zsűri döntése alapján karácsonyra a három legjobb recept beküldője postán megkapja a Boldog szülő boldog gyermek című receptes életmódkalauzunkat.
Figyelem:
Vegetáriánus recepteket várunk!
Beküldési határidő:
Luca nap, azaz december 13-án éjfél.
Eredményhirdetés:
december 15-én, a Makronaután.
Ezután postázzuk a nyereményeket, hogy a könyvek még odakerülhessenek a karácsonyfa alá.
Tehát: recept, ami köles, hogy finomakat ehess!
Ráhangolónak egy kis gyönyörűség kedvenc költőmtől:
Kovács András Ferenc
Rudika
Rudika, kicsi madárkám,
sárga szépség, csicsergőm!
Hova gurul a kölesszem
tálka-szélről kipergőn?
Rudika, be gyönyörűség,
görbe csőröd, ha cserfel!
Kitavaszodik a kedvem –
hangod ébreszt ma reggel!
Rudika, te papagályok
Gyöngye, röpdöss csacsogván!
Kipörög a köles ismét –
Földre szórtan ragyog már…
Köles receptverseny
2011.10.24. 05:55
A bejegyzés trackback címe:
https://makronauta.blog.hu/api/trackback/id/tr243306921
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Makronauta · http://makronauta.blog.hu 2011.11.01. 16:10:53
Balázstól érkeztek e-mailben:
Köles reggelizőpehely
hozzávalók 2 adagra:
10 deka nyers 7-24 órán át áztatott köles
4 deci víz
csipet só
kanál vaj
falatnyi gyümölcsök, gyümölcsdarabok
juharszirup/méz
elkészítés: forraljuk fel a kölest a vízzel és vajjal, majd lassú tűzön
lefedve pároljuk 20-25 percig, amíg a köles meg nem puhul és puliszka
állagú nem lesz. Szórjuk rá a gyümölcsünket, és csorgassuk nyakon a
sziruppal.
Kölescsoda
hozzávalók 4 adagra:
10 deka nyers köles
deci szójatej
fél liter forró víz
5 deka aprított datolya (kávédarálóban enyhén megzúzott nagy kaliforniai
mazsolával helyettesíthető)
2 deka kókuszdió-pehely
pár csepp vanília-aroma (házilag főzött vaníliaszirup)
elkészítés:
170 fokra előmelegített sütőbe 20 x 30 centis tepsiben fél óráig süssük az
összekevert hozzávalókat, keverjük jól fel, majd további fél óráig süssük a
második menetben is. Tálaljuk iziben!
Köles reggelizőpehely
hozzávalók 2 adagra:
10 deka nyers 7-24 órán át áztatott köles
4 deci víz
csipet só
kanál vaj
falatnyi gyümölcsök, gyümölcsdarabok
juharszirup/méz
elkészítés: forraljuk fel a kölest a vízzel és vajjal, majd lassú tűzön
lefedve pároljuk 20-25 percig, amíg a köles meg nem puhul és puliszka
állagú nem lesz. Szórjuk rá a gyümölcsünket, és csorgassuk nyakon a
sziruppal.
Kölescsoda
hozzávalók 4 adagra:
10 deka nyers köles
deci szójatej
fél liter forró víz
5 deka aprított datolya (kávédarálóban enyhén megzúzott nagy kaliforniai
mazsolával helyettesíthető)
2 deka kókuszdió-pehely
pár csepp vanília-aroma (házilag főzött vaníliaszirup)
elkészítés:
170 fokra előmelegített sütőbe 20 x 30 centis tepsiben fél óráig süssük az
összekevert hozzávalókat, keverjük jól fel, majd további fél óráig süssük a
második menetben is. Tálaljuk iziben!
Makronauta · http://makronauta.blog.hu 2011.11.06. 21:03:14
Katalin küldte:
Köleskörözött
Hozzávalók: 10 dkg köles, 1 fej lilahagyma, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál mustár. Só, őrölt köménymag, pirospaprika ízlés szerint.
A kölest puhára főzünk, amikor langyosra hűlt, belekeverjük a tejfölt, a mustárt, az apróra reszelt hagymát, ezután fűszerezzük. Botmixerrel krémesre keverjük.
Egészséges, olcsó, könnyű és finom uzsonnakrémet kapunk.
Köleskörözött
Hozzávalók: 10 dkg köles, 1 fej lilahagyma, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál mustár. Só, őrölt köménymag, pirospaprika ízlés szerint.
A kölest puhára főzünk, amikor langyosra hűlt, belekeverjük a tejfölt, a mustárt, az apróra reszelt hagymát, ezután fűszerezzük. Botmixerrel krémesre keverjük.
Egészséges, olcsó, könnyű és finom uzsonnakrémet kapunk.
Dagócs 2011.11.06. 21:43:09
Gombás köles
Hozzávalók:
1 bögre köles
2 fej vöröshagyma
1/2 evőkanál pirospaprika
só
bors
negyed kiló gomba
olivaolaj
tejföl
A kölest be kell áztatni vízbe (1 bögre köleshez 2 bögre víz ajánlott). Addig az olajon meg kell pirítani a hagymát, majd hozzáadni egy negyed kanál pirospaprikát. Ezután jöhet bele a köles, majd az egészet fel kell önteni vízzel. Sűrű kevergetés mellett meg kell várni, amíg megpuhul a köles, amikor már majdnem kész, akkor jöhet bele a gomba. Kis sóval és borssal ízesíthető. Sűrítésnek tejföl vagy tejszín használható.
Igazi laktató finomság. :)
Hozzávalók:
1 bögre köles
2 fej vöröshagyma
1/2 evőkanál pirospaprika
só
bors
negyed kiló gomba
olivaolaj
tejföl
A kölest be kell áztatni vízbe (1 bögre köleshez 2 bögre víz ajánlott). Addig az olajon meg kell pirítani a hagymát, majd hozzáadni egy negyed kanál pirospaprikát. Ezután jöhet bele a köles, majd az egészet fel kell önteni vízzel. Sűrű kevergetés mellett meg kell várni, amíg megpuhul a köles, amikor már majdnem kész, akkor jöhet bele a gomba. Kis sóval és borssal ízesíthető. Sűrítésnek tejföl vagy tejszín használható.
Igazi laktató finomság. :)
Makronauta · http://makronauta.blog.hu 2011.11.10. 08:27:50
Csilla küldte:
Ezekhez a receptekhez egy kis történetem is van :). Vendégeket vártunk és szeretem volna a hagyományos ételek mellé valami finom egészséges ételt készíteni. Ezért előétel vagy körítés gyanánt csináltam sajtos köles tekercset ( Ránky Edit receptes füzetéből). Igen ám, de sok lett a köles.
Mivel semleges ízűre kellett készíteni a kölest, így desszertet készítettem a maradékból :D!
Íme a két recept:
Sajtos köles tekercs
25 dkg köles, kb. 1 liter víz, kurkuma, só, 25 dkg mirelit parajkrém, 5 dkg vaj, 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, só, 1-2 gerezd áttört fokhagyma, tej, 25 dkg eidámi sajt. ( Én házi, általam készített kecske sajtot használtam
:D).
Forraljuk fel a vizet, megsózzuk és beleszórjuk az előzőleg megmosott kölest. Kurkumával ízesítjük. Megfőzzük és hagyjuk kihűlni. A vajból, lisztből,fokhagymás világos rántást készítünk és hozzáadjuk a felolvasztott parajkrémet. Jól felfőzzük és félretesszük kihűlni. Az előzőleg meleg vízbe beáztatott, felpuhított eidami sajtot sodrófával 2-3 mm vastagságúra
kinyújtjuk, majd a két masszát rétegesen még langyosan rákenjük, először a köleskását, majd a parajt. Ruha segítségével összegöngyöljük és lehűtjük.
Hidegen szeletekre vágjuk és tálaljuk.
Almás kölessüti ( valahol régen az interneten találtam ezt a receptet, 2 féle képpen lehet elkészíteni. :D)
1 bögre köles, 10 dkg növényi margarin, 3 alma (vagy 2 marék kókusz reszelék), méz.
A kölest 3 bögre vízben megfőzöm. Az almát megpucolom nagylyukú reszelőn lereszelem. Összekeverem a hozzávalókat annyi mézzel, hogy finom legyen.
Kikent, kb 20x40 cm-es tepsibe simítom és 180 fokon bő 30 perc alatt megsütöm. Kihűlve szeletelem.
Könnyű, egyszerű és egészséges receptek! Én nagyon megszerettem őket :).
Ezekhez a receptekhez egy kis történetem is van :). Vendégeket vártunk és szeretem volna a hagyományos ételek mellé valami finom egészséges ételt készíteni. Ezért előétel vagy körítés gyanánt csináltam sajtos köles tekercset ( Ránky Edit receptes füzetéből). Igen ám, de sok lett a köles.
Mivel semleges ízűre kellett készíteni a kölest, így desszertet készítettem a maradékból :D!
Íme a két recept:
Sajtos köles tekercs
25 dkg köles, kb. 1 liter víz, kurkuma, só, 25 dkg mirelit parajkrém, 5 dkg vaj, 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, só, 1-2 gerezd áttört fokhagyma, tej, 25 dkg eidámi sajt. ( Én házi, általam készített kecske sajtot használtam
:D).
Forraljuk fel a vizet, megsózzuk és beleszórjuk az előzőleg megmosott kölest. Kurkumával ízesítjük. Megfőzzük és hagyjuk kihűlni. A vajból, lisztből,fokhagymás világos rántást készítünk és hozzáadjuk a felolvasztott parajkrémet. Jól felfőzzük és félretesszük kihűlni. Az előzőleg meleg vízbe beáztatott, felpuhított eidami sajtot sodrófával 2-3 mm vastagságúra
kinyújtjuk, majd a két masszát rétegesen még langyosan rákenjük, először a köleskását, majd a parajt. Ruha segítségével összegöngyöljük és lehűtjük.
Hidegen szeletekre vágjuk és tálaljuk.
Almás kölessüti ( valahol régen az interneten találtam ezt a receptet, 2 féle képpen lehet elkészíteni. :D)
1 bögre köles, 10 dkg növényi margarin, 3 alma (vagy 2 marék kókusz reszelék), méz.
A kölest 3 bögre vízben megfőzöm. Az almát megpucolom nagylyukú reszelőn lereszelem. Összekeverem a hozzávalókat annyi mézzel, hogy finom legyen.
Kikent, kb 20x40 cm-es tepsibe simítom és 180 fokon bő 30 perc alatt megsütöm. Kihűlve szeletelem.
Könnyű, egyszerű és egészséges receptek! Én nagyon megszerettem őket :).
Makronauta · http://makronauta.blog.hu 2011.11.10. 20:51:01
Gitta küldte:
Keleties Köles
hozzávalók: 2-3 gerezd fokhagyma apróra vágva, ízlés szerinti mennyiségű chili, szójaszósz, halszósz (ha használjuk, akkor sózni már nem kell), kb 2 cm-nyi gyömbér lereszelve, fehérbors, fél kávéskanálnyi nádcukor, vékony csíkokra vágott csirkemell, 1 bögre köles a szokásos módon megfőzve, 2-3 szál zöldhagyma felkarikázva, 1 sárgarépa és egy kisebb fehérrépa lereszelve vagy gyufaszálnyi csíkokra vágva, egy marék zöldborsó (a héjas cukorborsó az igazi!), egy marék babcsíra, friss koriander zöld, fél maréknyi sózatlan földimogyoró durvára vágva, kókuszolaj a sütéshez. (más zöldségeket is adhatunk hozzá, pl. cukkínit, brokkolit, kinek mi van otthon.)
A wokot felhevítjük, beletesszük a kókuszolajat, beledobjuk a fokhagymát, a chilit és a gyömbért, pár másodpercig pirítjuk, hozzáadjuk a húst, borsozzuk és összeforgatjuk. A szójaszószt, halszószt a cukorral és egy pici vízzel összekeverjük és a húshoz öntjük. Amikor a hús majdnem kész hozzáadjuk a fehérrépát, sárgarépát, borsót, pár percig pirítjuk. Ekkor adjuk hozzá a kölest, összeforgatjuk, ismét pirítunk rajta egyet. A végén kerül bele a zöldhagyma és a csíra, hogy éppen csak érje hő. Az apróravágott korianderzöld és a mogyoró már tálaláskor kerül a tetejére. Pár csepp citromlével vagy limelével még pikánsabb!
Mindez az előkészítéssel együtt is csupán fél óra, minél ropogósabbak a zöldségek, annál jobb!
Keleties Köles
hozzávalók: 2-3 gerezd fokhagyma apróra vágva, ízlés szerinti mennyiségű chili, szójaszósz, halszósz (ha használjuk, akkor sózni már nem kell), kb 2 cm-nyi gyömbér lereszelve, fehérbors, fél kávéskanálnyi nádcukor, vékony csíkokra vágott csirkemell, 1 bögre köles a szokásos módon megfőzve, 2-3 szál zöldhagyma felkarikázva, 1 sárgarépa és egy kisebb fehérrépa lereszelve vagy gyufaszálnyi csíkokra vágva, egy marék zöldborsó (a héjas cukorborsó az igazi!), egy marék babcsíra, friss koriander zöld, fél maréknyi sózatlan földimogyoró durvára vágva, kókuszolaj a sütéshez. (más zöldségeket is adhatunk hozzá, pl. cukkínit, brokkolit, kinek mi van otthon.)
A wokot felhevítjük, beletesszük a kókuszolajat, beledobjuk a fokhagymát, a chilit és a gyömbért, pár másodpercig pirítjuk, hozzáadjuk a húst, borsozzuk és összeforgatjuk. A szójaszószt, halszószt a cukorral és egy pici vízzel összekeverjük és a húshoz öntjük. Amikor a hús majdnem kész hozzáadjuk a fehérrépát, sárgarépát, borsót, pár percig pirítjuk. Ekkor adjuk hozzá a kölest, összeforgatjuk, ismét pirítunk rajta egyet. A végén kerül bele a zöldhagyma és a csíra, hogy éppen csak érje hő. Az apróravágott korianderzöld és a mogyoró már tálaláskor kerül a tetejére. Pár csepp citromlével vagy limelével még pikánsabb!
Mindez az előkészítéssel együtt is csupán fél óra, minél ropogósabbak a zöldségek, annál jobb!
Makronauta · http://makronauta.blog.hu 2011.11.18. 08:24:26
"Osvát" küldte:
Tarka-köles-csoda:
1 csésze kölest mossunk meg alaposan, majd 3szoros vízben 1 csipet tengeri
sóval főzzük fel. Forrás után kb. 20 percig alacsony lángon, tovább
forraljuk. Ez a főtt köles lesz az alapja a tarka csodának.
További hozzávalók és elkészítésük:
1 közepes póréhagyma, 1 db közepes lilahagyma, 1-1 db piros, sárga és zöld
színű (kaliforniai) paprika, 1 vékonyka cukkini, 1 nagyobb sárgarépa, 2
evőkanál olíva olaj, 1-1 mokkáskanál kakukkfű, majoránna.
A pórét karikára, a lilahagymát cikkekre, a paprikákat csíkokra, a cukkinit
nagyobb, a sárgarépát kisebb kockákra vágjuk.
A közepesen forró olíva olajon (vigyázat! az olivát ne hevítsük forrásig,
mert hamar megég)
először a póréhagymát pirítjuk, majd egyenként a többi hozzávalót úgy, hogy
az előzőleg elkészített zöldséget mindig átszedjük egy másik edénybe. Erre
azért van szükség, mert ha egyszerre mindet beletesszük, levet eresztenek és
nem lesz jó ropogós a zöldségünk. Nem kell megijedni, nem tart sokáig,
ugyanis nem kell agyonfőzni-sütni a zöldségeket jobb, ha kissé ropogósan
maradnak. Ha az összes zöldségünk megpirult, rátesszük a fűszernövényeket,
azokkal jól elkeverjük és átmelegítjük. Csak ekkor sózzuk, kevés tengeri
sóval!
A meleg kölesből tányérokra szedünk egy-egy csészényi halmot, melyek
közepébe kanállal mélyedést, krátert csinálunk és a zöldségragút
belekanalazzuk. Tetejét díszíthetjük petrezselyem zölddel, vagy 1 levélke
zsályával.
A zöldségeket ízlés szerint ki lehet egészíteni gombával, vagy apró rózsáira
szedett karfiollal, de a különféle változatoknak csak a fantáziánk szabhat
határt! Ha paradicsomot is szeretnénk beletenni, akkor csak a lehámozott,
apró kockákra vágott paradicsom húst használjuk, levét jól nyomjuk ki.
Jó étvágyat kíván,
Szívélyes üdvözlettel:
Osvát
Tarka-köles-csoda:
1 csésze kölest mossunk meg alaposan, majd 3szoros vízben 1 csipet tengeri
sóval főzzük fel. Forrás után kb. 20 percig alacsony lángon, tovább
forraljuk. Ez a főtt köles lesz az alapja a tarka csodának.
További hozzávalók és elkészítésük:
1 közepes póréhagyma, 1 db közepes lilahagyma, 1-1 db piros, sárga és zöld
színű (kaliforniai) paprika, 1 vékonyka cukkini, 1 nagyobb sárgarépa, 2
evőkanál olíva olaj, 1-1 mokkáskanál kakukkfű, majoránna.
A pórét karikára, a lilahagymát cikkekre, a paprikákat csíkokra, a cukkinit
nagyobb, a sárgarépát kisebb kockákra vágjuk.
A közepesen forró olíva olajon (vigyázat! az olivát ne hevítsük forrásig,
mert hamar megég)
először a póréhagymát pirítjuk, majd egyenként a többi hozzávalót úgy, hogy
az előzőleg elkészített zöldséget mindig átszedjük egy másik edénybe. Erre
azért van szükség, mert ha egyszerre mindet beletesszük, levet eresztenek és
nem lesz jó ropogós a zöldségünk. Nem kell megijedni, nem tart sokáig,
ugyanis nem kell agyonfőzni-sütni a zöldségeket jobb, ha kissé ropogósan
maradnak. Ha az összes zöldségünk megpirult, rátesszük a fűszernövényeket,
azokkal jól elkeverjük és átmelegítjük. Csak ekkor sózzuk, kevés tengeri
sóval!
A meleg kölesből tányérokra szedünk egy-egy csészényi halmot, melyek
közepébe kanállal mélyedést, krátert csinálunk és a zöldségragút
belekanalazzuk. Tetejét díszíthetjük petrezselyem zölddel, vagy 1 levélke
zsályával.
A zöldségeket ízlés szerint ki lehet egészíteni gombával, vagy apró rózsáira
szedett karfiollal, de a különféle változatoknak csak a fantáziánk szabhat
határt! Ha paradicsomot is szeretnénk beletenni, akkor csak a lehámozott,
apró kockákra vágott paradicsom húst használjuk, levét jól nyomjuk ki.
Jó étvágyat kíván,
Szívélyes üdvözlettel:
Osvát
Makronauta · http://makronauta.blog.hu 2011.11.29. 20:21:42
Mához két hétre lezárjuk a köles receptversenyt! Akinek még van valami jó kis recept a tarsolyában, nosza, elő vele, küldje bátran - ugyanis a három legjobb recept beküldője külön erre az alkalomra dedikált könyvet kap karácsonyra. Bár már eddig is sok finom kölesétel készítési ötlet érkezett, két hétig még várjuk a recepteket!
Makronauta · http://makronauta.blog.hu 2011.12.14. 21:14:50
Huszár Ildikótól érkezett:
/Bő lére eresztett/ Almás köles
1999 Pünkösdvasárnapjának reggelén ettük az itt következő egyszerű köleses
ételt. Előtte és utána is sokszor, de azok az alkalmak eltörpülnek ez a férjem
által főzött reggeli mellett. Akkor hajnalban-kora reggel született meg a negyedik gyermekünk. Otthon, nagy békességben és szeretetben. Geréb Ági figyelmes jelenléte mellett, a saját- és az égi és földi erők közreműködésével. Mindennemű külső beavatkozás nélkül.
Mikor ezt az omlós, erőt adó, de könnyen emészthető ételt eszem, az ízeken
Keresztül felelevenedik bennem az a hatalmas boldogság- és szabadságerő, amit ott
Mindannyian megéltünk, közösen étkezve a jól végzett munka után.
Otthon szülni már nem szabad, de a köles főzése még nincs a tiltólistán.
Használjuk ki a lehetőséget és fogyasszuk minél többször, ha egészségesek,
szépek és szabadok szeretnénk lenni.
Hozzávalók: 1 csésze szitán átmosott bioköles
3 csésze tiszta víz
1 csipet só
2 db nagyobb szeletekre vágott alma
Elkészítése:
Vastagfalú edényben a kölest szárazon enyhén megpirítjuk, majd felöntjük a
vízzel. Ha felforrt, a tetejére tesszük a feldarabolt almát és csipetnyi sót adunk
hozzá, mert így édesebb lesz. Az edényt lefedjük és 10-15 percig kis lángon fedőemelgetés nélkül készre főzzük. Kis időre /5-10percig/ hagyjuk nyugalomban állni.
Az étel akkor jó, ha omlósan szaftos, és akkor kitűnő, ha az alja egy picit
Odakap és ropogós. Ennek az ételnek az édesebb variációja, ha mazsolát vagy más aszalt
Gyümölcsöt főzünk bele. Tetszés szerint mézet, malátát csorgathatunk rá a tányérunkban.
Tetejét megszórhatjuk darált mandulával, mogyoróval.
/Bő lére eresztett/ Almás köles
1999 Pünkösdvasárnapjának reggelén ettük az itt következő egyszerű köleses
ételt. Előtte és utána is sokszor, de azok az alkalmak eltörpülnek ez a férjem
által főzött reggeli mellett. Akkor hajnalban-kora reggel született meg a negyedik gyermekünk. Otthon, nagy békességben és szeretetben. Geréb Ági figyelmes jelenléte mellett, a saját- és az égi és földi erők közreműködésével. Mindennemű külső beavatkozás nélkül.
Mikor ezt az omlós, erőt adó, de könnyen emészthető ételt eszem, az ízeken
Keresztül felelevenedik bennem az a hatalmas boldogság- és szabadságerő, amit ott
Mindannyian megéltünk, közösen étkezve a jól végzett munka után.
Otthon szülni már nem szabad, de a köles főzése még nincs a tiltólistán.
Használjuk ki a lehetőséget és fogyasszuk minél többször, ha egészségesek,
szépek és szabadok szeretnénk lenni.
Hozzávalók: 1 csésze szitán átmosott bioköles
3 csésze tiszta víz
1 csipet só
2 db nagyobb szeletekre vágott alma
Elkészítése:
Vastagfalú edényben a kölest szárazon enyhén megpirítjuk, majd felöntjük a
vízzel. Ha felforrt, a tetejére tesszük a feldarabolt almát és csipetnyi sót adunk
hozzá, mert így édesebb lesz. Az edényt lefedjük és 10-15 percig kis lángon fedőemelgetés nélkül készre főzzük. Kis időre /5-10percig/ hagyjuk nyugalomban állni.
Az étel akkor jó, ha omlósan szaftos, és akkor kitűnő, ha az alja egy picit
Odakap és ropogós. Ennek az ételnek az édesebb variációja, ha mazsolát vagy más aszalt
Gyümölcsöt főzünk bele. Tetszés szerint mézet, malátát csorgathatunk rá a tányérunkban.
Tetejét megszórhatjuk darált mandulával, mogyoróval.
Kommentek