A lenmagot számos jótékony hatása miatt jegyzik természetgyógyász körökben. Vitamin- és ásványi agyag tartalmának, no meg esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően többek közt emésztést serkent, csökkenti a koleszterinszintet, csillapítja a hőhullámokat menopauza idején.
De hogyan használjuk fel a lenmagot ételeinkhez? A legtöbb táplálkozási szakértő azt javasolja, hogy az őrölt lenmagot keverjük a reggeli műzlihez vagy joghurthoz. A New York Times egyik hétvégi cikke (http://well.blogs.nytimes.com/2011/06/03/how-to-add-flaxseed-to-your-diet/) olyan recepteket kínál, ami a pirított lenmag diós ízére alapoz.
A lenmag keményebb, mint a szezámmag, jól tesszük, ha megőröljük felhasználás előtt – durvára vagy finomra, a recepttől függően, minden tápértéke megmarad így is, de könnyebben hozzáférhető és hasznosul az emésztésünk számára.
Az őrölt magot hamarosan fel kell használni, vagy hűtőszekrényben tárolhatjuk néhány napig, mert illóolajai oxidálódnak szobahőmérsékleten. A legjobb, ha mindig frissen őröljük. Mindenféle joghurthoz, krémhez, magkeverékhez, műzlihez adhatunk frissen őrölt lenmagot, de gazdagíthatjuk vele süteményeinket, kenyerünket is, ha magunk sütünk. Salátánk tetejére is szórhatunk belőle, belekeverhetjük dresszingekbe, sőt mustárba, szendvicskrémbe is.
Kommentek