A dahl Indiában a különböző hüvelyes ételeknek a gyűjtőneve. A magyaros, tejföllel készült lencsefőzelék mellett ez egy jó választékbővítő, egzotikus fűszerezésű főzelék. Hidegen ízletes pástétom – kenyérrel vagy stílszerűen, csapatival fogyasztjuk.
Hozzávalók:
½ kg megtisztított főtt lencse, egy csésze főtt árpa, egy babszemnyi gyömbér, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 1-2 cikk zúzott fokhagyma, 2 evőkanál napraforgóolaj, 1 csipet majoránna vagy oregánó, 1-1 evőkanálnyi szójaszósz, ume-ecet, 1-2 evőkanálnyi paradicsompüré, ízlés szerint fűszersó, amiben pl. babérlevélpor van, egy kevés mustár.
Elkészítés:
Az előző este megtisztított és beáztatott lencsét kuktában puhára főzzük: a nyomás felmegy és utána takaréklángon 10 percig fő. Közben a megmosott, előző este beáztatott árpát is megfőzzük egy lábosban. (kb. 30 perc). Egy nagy serpenyőben vagy vaslábasban hevítjük az olajat, megpirítjuk a hagymát, a fokhagymát, belekeverjük a fűszereket, a paradicsomlevet is sütjük vele egy kis ideig. Sózzuk, ízesítjük, majd beletesszük a főtt lencsét és 5-10 percig kevergetjük, hogy jól átvegye az ízeket. Utólag még fűszerezzük, amennyiben szükséges. Főtt árpával komplett tápláló egytálétel. Ha kihűlt, pástétomként kenyérre kenve is finom, de lehet a másnapi leves alapanyaga is!
Megjegyzés:
Almakompóttal a legfinomabb! Mivel a karakteres ízű rágós és fűszeres lencsés árpaszemek mellett jól csúszik a kompót leve és a főtt alma selymes, hűs húsa. Az almát megmossuk, nem szükséges meghámozni, és egy kevés mazsolával egy-két darab szekfűszeggel, késhegynyi fahéjjal egyet forraljuk. (Nem teszünk bele cukrot!) Néhány csepp citromlével ízesíthetjük.
Gyógyhatás:
A lencse- és a babfélék növényi fehérjét tartalmaznak, megfelelő fűszerezéssel a húsevéshez szokott ízlésnek is megfelelnek, könnyebben emészthetők. Köztudott, hogy a sok húsfogyasztástól bélbetegségek, köszvény, ízületi gyulladás alakulhat ki. Ha nem is leszünk vegetáriánusok, jól tesszük, ha időnként növényi fehérjével helyettesítjük az állati termékeket.
Kommentek