Az algák főként a tengerparti népeknél évezredek óta magas tápanyagtartalmuk miatt fontos táplálék kiegészítők. Néprajzi források szerint azonban egyes vidékeken, Magyarországon is fogyasztottak vízinövényeket.
Jelentőségüket mai civilizált világunkban sem kell lebecsülni: szerves kötésben tartalmaznak ásványi anyagokat, nyomelemeket, így könnyebben beépülnek a szervezetbe, segítenek megkötni és kiválasztani a nehézfémeket, radioaktív anyagokat, és rákmegelőző, terjedését gátló anyagot is tartalmaznak. Már ennyi információ is megfontolandóvá teszi, hogy tanuljunk meg ezekkel a szokatlan élelmiszerekkel bánni és élni. De most nézzük részletesebben!
Naponta ajánlott a fogyasztása
100 gramm friss alga a napi magnézium szükséglet 30 %-át, mangán és jód 25 %-át, vas 20 %-át, folsav 120 %-át, nikotinamid 25 %-át, B1, B2 vitamin 20 %-át tartalmazza. Ajánlott rendszeresen keveset, a fajtákat váltogatva fogyasztani (napi 1-2 evőkanálnyit levesbe, gabona-, zöldségételhez, savanyúságként elkészítve.)
Az alga tisztít, segít kiöblíteni a szervezetből a méreganyagokat. A benne lévő alginsav megköti a nehézfémeket, radioaktív anyagokat, majd ezek természetes úton kiválasztódnak a szervezetből. Oldja a salakot – a régebben és az újabban lerakódottat egyaránt -, alátámasztja a sejtépítést.
Segíti a cukoremésztést
Mivel az algák gazdagok ásványi anyagokban, nyomelemekben, főleg a nagyarányú cukorfogyasztás után segítik a méregtelenítést, az egészséges sejtek felépítését. Így a szervezet a cukor emésztéséhez nem saját ásványi anyag raktáraihoz nyúl (végső esetben már a csontokból és a fogakból nyeri a kalciumot), hanem az algákból kapja a cukoremésztéshez szükséges ásványt.
Tartalmaznak fucoidant, mely rákmegelőző, terjedését gátló anyag. (A japán nőknél előforduló kevesebb számú mellrákos megbetegedést – az amerikai és európai nőkkel ellentétben – többek között az algafogyasztásra vezetik vissza.)
Mindennapi algák…
Rejtett módon a mindennapi életben is találkozunk algákkal: zsírokat, fehérjéket, kocsonyásodó és nem kocsonyásodó poliszacharidokat nyernek belőlük. Iparilag előállított élelmiszerekben, állati takarmányban, műtrágyákban is megtalálhatók, valamint sűrítőanyagokként különböző bőrvédőszereknél, nyomdafestékben, tejszínhab-stabilizáló anyagként is alkalmazzák.
A reformkonyhában napon szárított változatban használják, kémiai eljárások, konzerválószerek nélkül kezelik a tenger növényeit, melyek ilyen állapotban jóformán a végtelenségig eltarthatók. Tengeri só tartalmuk természetes konzerválószer.
Sok betegség megelőzhető vele
Szervezetünk érzékeny sav-bázis (jin-jang) egyensúlyra törekszik. Az ideális PH érték 7,38 – amennyiben ez kibillen, megbetegedhetünk. Sok ma kapható és divatos élelmiszer és hagyományos magyar étel teszi vérünket inkább savassá (jin), ezért fontos, hogy ezt kiegyensúlyozzuk.
Semmi más élelmiszer nem képes a savakat olyan gyorsan semlegesíteni, mint az algák. A túl savas vér az embert akut életveszélybe sodorja. A szervezet végtelen bölcsessége folytán maga is egyensúlyra törekszik, és kalciumtartalékait mozgósítja – mint már említettük, gyakran a csontokból, a fogakból vonja el! –, hogy a savas állapotot helyrebillentse. Így keletkezik a csontritkulás. A babkávé, az alkohol, a nikotin pedig (nagyon jinek) megakadályozza a kalcium felszívódását a szervezetben.
A cikk folytatásában az algafajtákról és alkalmazásukról lesz szó.
Kommentek