Padlizsánsalátának is hívják ezt a finom összeállítást, ami tulajdonképpen egyfajta mediterrán lecsó, melegen is és hidegen is finom, főtt gabona mellé vagy kenyérre kenve. A zakuszkára is hasonlít.
Hozzávalók 4-6 személyre: 2 padlizsán, só és őrölt bors, 4 evőkanál olíva olaj, 1 apróra vágott hagyma, 2 cikk finomra vágott fokhagyma, 4 (leforrázás után) hámozott, kimagozott és kockákra vágott paradicsom, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem zöldje, 1 evőkanál citromlé, néhány szép salátalevél a tálaláshoz.
Elkészítése: A padlizsánokat 1 cm élű kockákra vágjuk, beletesszük egy szűrőedénybe, besózzuk és 30 percig így hagyjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, hozzátesszük a hagymát, a padlizsánt és 10-15 percig aranybarnára sütjük, időnként megkeverjük. Ekkor hozzáadjuk a fokhagymát és a paradicsomot, és 2-3 percig sütjük. Ezután hagyjuk kihűlni, majd keverjük össze a petrezselyem zöldjével, a citromlével és ízesítsük borssal. A salátaleveleket helyezzük el egy tálaló tányéron és kanalazzuk a közepére a kész padlizsánsalátát.
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek