Idén próbáltam először télire is eltenni a jóféle házi kovászos uborkából, hogy az ecetesek mellett legyen tejsavas erjesztéssel tartósított savanyúságunk is. Ehhez azonban kell először is érett kovászos uborka, aminek az eltevési módját már kifejtettem a blogon, lejjebb újra megosztom.* Egy 5 literes üvegben érlelt kész kovászolt uborka mennyiségből kb. 4 kisebb üveg uborkánk lesz.
A kovászos uborka levét egy tálba leszűrjük, a benne lévő kaprot, a krumpli karikákat és a fokhagymagerezdeket ki lehet dobni, mert már elvégezték a feladatukat az érlelés során. Az uborkákat tisztára mosott kisebb csavaros üvegekbe rakjuk, felöntjük a leszűrt lével és tisztára mosott fém tetőkkel lezárjuk. Egy kis tartósítószert is szoktam a kupakokba tenni, majd egy celofánnal letakarom, hogy ne érintkezzen az uborkával, és így csavarom rá a tetőt az üvegekre.
Ezután jön a dunsztolás. Ezt ugyanúgy csinálom, kuktában, mint amikor cukor nélkül gyümölcsöket teszek el, tehát:
- A megtöltött és fedővel lecsavarozott üvegeket egy üres kuktába beállítjuk úgy, hogy alulra vékony fa léceket teszünk, hogy az üveg alja a kukta fenekével közvetlenül ne érintkezzen. Kb. 3-4 üveg fér egyszerre a kuktába.
- Ekkor annyi vizet töltünk a kuktafazékba, hogy az üvegeknek kb. a feléig érjen. Ez a víz képezi majd a gőzt, amivel kidunsztoljuk a savanyúságokat.
- Rátesszük a fedelét a kuktafazékra, és nagylángon, a nyomás felmeneteléig hevítjük. Ekkor takaréklángon 20 percig tovább gőzöljük.
- Eloltjuk a lángot, hagyjuk az üvegeket a fazékban kihűlni, majd kiszedjük, kívülről megtöröljük a nedvességtől és a spájz polcára tesszük.
*Az uborka eltevése:
Hozzávalók: 3 kg uborka, 1 csokor friss vagy szárított kapor, 3-4 gerezd tisztított fokhagyma, 2 db nyers krumpli, forró víz, ízlés szerint kb. 1 evőkanál tengeri só.
A munka menete: A zöldségeket megmossuk, az uborkát és a krumplit nem kell meghámozni. Az uborkát két végén ellentétes irányban hosszában bevágjuk, így jobban érik. A tisztára mosott 5 literes üvegbe beleteszünk a kaprot, a fokhagymát, és a karikára vágott krumplit. Az uborkákat szép sorjában elhelyezzük. Ráöntünk kb. 3 liter forró sós vizet. Egy kis tányérkát teszünk az üveg tetejére és napos helyre tesszük.
Egy nap múlva már kezd erjedni, esetleg kifut a leve, a habja, tegyünk bele egy tálkába. Ha nem süt a nap, akkor is megsavanyodik de be kell indítani: állítsuk bele forró vízbe. Az is fontos, hogy megfelelően sós legyen a leve, sózzunk utána, ha szükséges.
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek