A kofu, más néven búzahús, gabonafehérje vagy glutén. Aki nem gluténérzékeny, bátran készítheti különféle ételek alapanyagául, leginkább húsfélék helyettesítőjeként.
Hozzávalók: 10 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt, 4 csésze finomliszt, 2 kávéskanál só, 5 csésze hideg víz.
Elkészítése: A liszteket egy nagyobb tálban összekeverjük, hozzáadjuk a sós vizet és 20-30 percig sima tésztává gyúrjuk. Gömböt formálunk belőle és konyharuhával letakarva, szoba hőmérsékleten 40 percig állni hagyjuk. Második lépésként kb. 10-15 csésze vizet öntünk hozzá, és alaposan átdagasztjuk. A víz üledékes lesz, amit kiönthetünk vagy esetleg felhasználhatjuk főzéshez. A tésztára ismét ráöntünk 10-15 csészényi vizet, és tovább gyúrjuk, és amikor üledékes lesz, leöntjük róla a vizet. Ezt a műveletet addig végezzük (legalább ötször), amíg amíg a víz már majdnem tiszta marad.
Ezután addig gyúrjuk amíg egy szilárd, rugalmas tésztát kapunk. A kofucipót egy nyirkos konyharuhában gőz fölött főzzük 30 percig, vagy 3 cm-s darabkákat forró vízben kifőzünk, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Folyó víz alatt leszűrjük és lehűtjük a szejtándarabkákat, majd felhasználjuk pörköltszerűen vagy szósszal ízesítve. Ha nem használjuk fel azonnal, egy üveg vízben a hűtőszekrényben egy hétig eláll úgy, hogy a vizet néhány naponta kicseréljük.
Kommentek